RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Масові протести на Шрі-Ланці: президент втік із країни

В Шрі-Ланці громадяни домоглися відставки президента – вони штурмом взяли його помешкання і влаштували там вечірку, а сам глава держави втік на Мальдіви та незабаром складе свої повноваження.

Про це повідомляє BBC.

Шрі-Ланка наразі переживає переживає найпотужнішу кризу з моменту здобуття її незалежності – а це понад 70 років. У країні підвищилися ціни на повсякденні товари, інфляція сягає 50%, а також спостерігається дефіцит пального. Водії змушені вистоювати кілометрові черги, щоб заправитися, а паливо видається в обмеженій кількості. Крім цього, відчувається гостра нестача медикаментів, система охорони здоров'я виявилася на межі повного колапсу. Школи закриті, і багато людей просять працювати з дому, задля економії ресурсів.

Зважаючи на ці обставини близько мільйона невдоволених ланкійців зібралися в Коломбо, спалили віллу прем'єр-міністра Раніла Вікрамасінгхе і взяли штурмом резиденцію Готобая Раджапакси. Втім, обидва політики на той час уже втекли у невідомому напрямку, і зараз Шрі-Ланка перебуває у стані безвладдя.

Варто зазначити, що офіційна відставка президента була запланована на середу, 13 липня, проте його не було у країні уже кількома днями раніше – за попередніми даними політик утік на Мальдіви, аби його не арештували. За словами представника головного міжнародного аеропорту Шрі-Ланки, він, його дружина та охоронець були серед чотирьох пасажирів на борту військового літака Ан-32. А після прибуття на Мальдіви їх відвезли в невідоме місце під супроводом поліції, повідомив представник аеропорту в Мале.

Головною причиною кризи називають банальну відсутність грошей: валютні резерви країни закінчилися, і вона більше не в змозі імпортувати товари, яких гостро потребує. У травні, вперше за всю історію, Шрі-Ланка не змогла забезпечити виплати за зовнішнім боргом.

Влада схильна звинувачувати у всьому пандемію коронавіруса, яка вдарила по індустрії туризму, що приносила країні левову частку іноземної валюти. Відлякала туристів також серія терактів у 2019 році, цілями яких були церкви та храми.

Проте, на думку експертів, влада Шрі-Ланки сама створила проблеми у країні, коли після закінчення громадянської війни у 2009 році зосередилася на внутрішньому ринку замість того, щоб спробувати вийти на зовнішній. В результаті експорт скорочувався, а вартість імпорту неухильно зростала.

Нагадаємо, громадяни Шрі-Ланки почали бунтувати ще кілька місяців тому, а останнім часом протести інколи супроводжувалися кривавими заворушеннями та підпалами.