RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Стали іграшками для багатих: вчені лютують від продажу останків динозаврів на аукціонах

Палеонтологи давно обурені приватними продажами скелетів динозаврів, але ця тема знову загострилася, коли повний скелет горгозавра заввишки 10 футів продали анонімному учаснику торгів на аукціоні.

Про це повідомили в DailyMail.

Продаж повного скелета горгозавра на аукціоні Sotheby's у Нью-Йорку за 6,1 мільйона доларів означає, що доісторичні останки залишаються поза досяжністю наукового співтовариства, яке їх вивчає. Вчені вважають, що після того, як унікальні скам'янілості продали на аукціоні, вони стануть лише "іграшками для багатих".

"Динозаври стають товаром, яким торгують на світовому ринку, предметом розкоші, доступним лише для найбагатших людей, мало чим відрізняючись від образотворчого мистецтва чи класичних автомобілів. або старі пляшки віскі. Вони не більше, ніж іграшки для багатих. Якщо олігарх купує скелет динозавра і кладе його у фойє одного зі своїх особняків, то він фактично втрачений для науки. Зник, привид", - сказав американський палеонтолог з Единбурзького університету в Шотландії Стів Брусатт.

Gorgosaurus - попередник T. rex - є одним із лише 20 екземплярів свого виду, виявлених на сьогоднішній день. Для досліджень втрата навіть одного скелету - непоправна, оскільки потрібні десятки таких скам'янілостей для визначення конкретних ознак. Наприклад, щоб навчитися визначати ознаки, які визначають стать динозавра, потрібно вивчити щонайменше 70 зразків!

Ілюстративне зображення горгозавра (Gorgosaurus)Фото: istockphoto

Хоча знання статі динозавра може здаватися неважливим для громадськості, але воно є важливим для наукової спільноти, яка прагне вивчати доісторичні періоди. Ці доісторичні істоти також зіграли ключову роль у розвитку еволюційної теорії та інших наукових концепцій, таких як тектоніка плит і біогеографія.

"Такі продажі схожі на останню копію книги, яку кидають у вогонь – коли скелет був придбаний приватним колекціонером, він більше не існує для вчених. Все, що ми знаємо про людство, це лише ти і я. Очевидно, що інформації недостатньо, щоб знати про всіх. Скам'янілості динозаврів потрібно розмістити десь, наприклад, у Музеї природної історії в Нью-Йорку, де вони будуть доступними науковій спільноті, інакше вони будуть вважатися втраченими для світу", - наголосив палеонтолог з Carthage College у Вісконсині Томас Карр.

Водночас старший віце-президент Sotheby's Кассандра Хаттон заперечує таку позицію науковців і наводить агрумент, що всі великі музеї світу починалися як приватні колекції, і справді сама концепція музею народилася з ранньої сучасної традиції експонатів.

"Ці зразки вижили мільйони років і будуть існувати ще мільйони років. Хоча існує ймовірність, що вони можуть бути недоступні для вивчення відразу після продажу, вони, безсумнівно, будуть колись у майбутньому. Приватні колекціонери та науково-дослідні установи можуть отримати вигоду один від одного, що має важливе значення для довгострокового збереження викопних зразків і підвищення обізнаності, а також навчання громадськості про динозаврів", - сказала Хаттон.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вчені виявили невідомий раніше вид динозавра. Він мав шипи й був розміром з кота.