RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Вчені перевернули з "ніг на голову" версію про існування динозаврів: у чому суть

Вчені з'ясували, що всупереч поширеній думці про холоднокровність динозаврів , які жили в теплі, насправді вони були теплокровними рептиліями, що жили за часів глобального похолодання.

Про це повідомляє naked-science.

Так, приблизно 200 мільйонів років тому, наприкінці тріасового періоду, Землю спіткало чергове масове вимирання, що знищило древніх рептилій та гігантських амфібій. Це стало початком заселення місцевості динозаврами, які протягом кількох перших мільйонів років юрського періоду широко поширилися по всій планеті та почали грати провідні ролі у всіх наземних екосистемах.

Довгий час вважалося, що динозаври жили в умовах спекотного посушливого клімату, який пом'якшився лише в ранньому юрському періоді із розколом суперконтиненту Пангея. Однак було виявлено докази того, що перші тварини жили у приполярних регіонах планети, де регулярно стикалися зі снігом та морозами.

Такого висновку дійшли китайські вчені, які вивчивши відкладення віком приблизно 206 мільйонів років на півночі країни знайшли залишки динозаврів і сліди формування льодових мас, що збереглися у вигляді великої кількості гальки.

Оскільки далеко від берегової лінії не могло бути такої кількості дрібних каменів, єдиним правдоподібним поясненням їх появи залишалося формування масивної крижини, яка загребла з собою частину цієї породи. Нині такі поклади гальки типові для місць, де колись проходив древній льодовик.

Раніше ми писали, що в Єгипті знайшли останки динозавра розміром з автобус.