RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Вибухи були невипадковими: які є версії витоку газу на "Північних потоках"

У вівторок, 27 вересня, у Балтійському морі був зафіксований витік газу на газопроводах "Північний потік-1" і "Північний потік-2" - за версією Заходу, вибухи були не випадковими, ймовірно влаштували диверсію.

Про це висловилися Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн і Міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде .

Так, за словами Урсули фон дер Ляйєн, те, що трапилося, є нічим іншим, як "саботажем" та "навмисним порушенням європейської енергетичної інфраструктури". У той же час, Анн Лінде заявила, що витік газу "є наслідком вибухів, можливо викликаних диверсією".

Читайте також: Газові стежки: чи Україна зможе обійтися без російського транзиту

Міністр енергетики Данії Дан Йоргенсен каже, що пробоїни на трубах дуже великі, випадково виникнути вони не могли (наприклад, через корабельний якорь).

Український журналіст Юрій Бутусов нагадав, що вибухи сталися за межами територіальних вод, проте у винятковій економічній зоні Данії, тож роль Данії у розслідуванні буде ключовою.

Він також процитував дослідника Центру морських операцій Датського королівського коледжу оборони: "З технічної точки зору, це не важко. Для цього потрібен човен. Для цього потрібно кілька плавців, які знають, як встановлювати вибухові пристрої. Але я думаю, якщо ми подивимося, хто хотів би зараз вигоди від потрясінь і ще більше хаосу на газовому ринку Європи, гадаю, в принципі, лише один актор прямо зараз отримує вигоду від більшої невизначеності, і це Росія".

Раніше ми писали, що у Польщі відкрили новий газопровід. Це означає, що Варшава остаточно цурається російського газу.