RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Вчені відновили обличчя "вампіра" з Коннектикуту та розгадали багаторічну таємницю: фото

Вчені вирішили дослідити могилу чоловіка в Коннектикуті (США), якого похоронили як вампіра: зі схрещеними на грудях стегновими кістками.

Про це розповіли в Live Science.

Так званого "вампіра" поховали наприкінці XVII століття в Грізуолді, штат Коннектикут, але його тіло знайшли дослідники тільки в 1990 році. Сучасні технології дозволили судмедекспертам взяти зразки ДНК з кісток і проаналізувати їх.

Читайте також: У Британії під універмагом знайшли сотні скелетів – половина дитячі: фото

Однак це виявилося складним завданням, оскільки кістковий матеріал був забруднений бактеріями й грибками з ґрунту через давність поховання, тому на роботу з ідентифікації чоловіка, похованого як вампіра, витратили майже два роки!

Фото: MDPI, Basel, Switzerland

Після дослідження вчені дійшли висновку, що чоловіку було 55 років (це підтвердило й напис на могилі JB55), і його звали Джоном Барбером. Відомості про ім'я з'ясували завдяки ДНК аналізу рештків із сусідніх могил, в одній із яких був родич "вампіра" третього ступеня, тобто двоюрідний брат.

Другий висновок найцікавіший, адже виявилося, що Барбер хворів на туберкульоз, який раніше вважався виявом вампіризму. І саме з цієї причини чоловіка поховали зі схрещеними на грудях стегновими кістками.

Проте Джон Барбер все ж був звичайною людиною. ДНК аналіз навіть дав змогу встановити його зовнішність. Судмедексперти стверджують, що в чоловіка була світла шкіра, карі очі, чорне або каштанове волосся, а також незначне ластовиння на обличчі.

Фото: Parabon Nanolabs, Virginia Commonwealth University

Варто зауважити, що важливість цього дослідження полягає в тому, що вченим вдалося провести аналіз старовинних рештків, а це буває нечасто. Тепер дослідники готуються показати свою роботу на Міжнародному симпозіумі з ідентифікації людини (ISHI) Вашингтоні, США з 31 жовтня до 3 листопада.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що аналіз ДНК дозволив відновити зовнішність сім'ї неандертальців.