RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Аналіз ДНК дозволив відновити зовнішність сім'ї неандертальців: як вони виглядали

Новий генетичний аналіз останків неандертальця віком 50 000 років, знайдених у сибірській печері, показує, що ці люди подорожували невеликими сімейними групами. У печері в засніжених горах Алтаю в Сибіру знайшли фрагменти кісток та зубів дорослих та дітей, які дозволили отримати найповніший набір геномів неандертальця на сьогоднішній день.

Про це розповідає Live Science.

Дослідники вивчили генетичний склад останків неандертальців, знайдені у Чагирській та сусідній печері Окладнікова. Вчені виділили 13 геномів, що майже вдвічі перевищує кількість існуючих повних послідовностей геному неандертальця. Новий геномний аналіз безпосередньо перевіряв гіпотезу про те, що неандертальці жили біологічно спорідненими групами з 20 або менше особин.

Читайте також: Археологів здивували дивні черепи, знайдені на стародавньому кладовищі: фото

Генетичні дані 11 неандертальців, знайдених у Чагирській печері, дали дослідникам перше незаперечне свідчення їхніх сімейних стосунків. ДНК двох людей - дорослого чоловіка і дівчинки-підлітка - передбачала "відносини першого ступеня", що означало, що вони могли бути матір'ю та сином, братом та сестрою або батьком та дочкою.

Але їхня несупадаюча мітохондріальна ДНК (мтДНК) сказала дослідникам про те, що це - батько та дочка. Батько також поділився мтДНК із двома іншими чоловіками, які, ймовірно, були близькими родичами по материнській лінії, наприклад, у них могла бути спільна бабуся.

Як повідомляв "Апостроф", вчені знайшли на півночі Німеччини фалангу пальця гігантського оленя, на яку було нанесено орнамент. Вік артефакту становить 51 000 років – він є найстарішою окрасою у світі. За словами дослідників, він показує, що неандертальці були схильні до естетики.