RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Ердоган назвав умову розблокування вступу Швеції до НАТО

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган перед самітом НАТО у Вільнюсі розповів, коли готовий підтримати членство Швеції в Альянсі. Турецький лідер дасть "зелений світ", якщо Європейський Союз відчинить двері для його країни.

Про це повідомляє CNNtürk.

Читайте також: Таємниці Вільнюського двору: чи НАТО скаже "так" Україні

"Я закликаю до цих країн, які змушують Туреччину чекати біля воріт ЄС понад 50 років, але я також закликаю до Вільнюса. Спочатку прокладемо шлях Туреччини до ЄС, потім розчистимо шлях Швеції, як ми проклали шлях Фінляндії", - заявив він.

Президент також додав, що членство Швеції в Альянсі залежить від виконання зазначених у тристоронній угоді вимог між Туреччиною, Швецією та Фінляндією. Так зазначено, що ці три держави надаватимуть повну підтримку одна одній у разі загроз безпеці.

Зазначимо, що Туреччина блокує заявку Швеції, оскільки ця країна надає притулок прихильникам Робочої партії Курдистану, яких у Туреччині називають терористами. Турецький лідер навіть стверджував, що екстрадиція близько 130 "терористів" є обов'язковою умовою, щоб його країна підтримала заявку Швеції.

Зазначимо, президент США Джо Байден провів розмову з Ердоганом, у тому числі щодо Швеції.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що президент Литви Гітанас Науседа попередив: на саміті НАТО Україна отримає чимало, але не все , на що розраховує.

Вас також може зацікавити:

Екс-головнокомандувачі країн НАТО закликають сформулювати дорожню карту вступу України до Альянсу

Стартова заявка має бути тут: депутат Європарламенту щодо важливості саміту НАТО у Вільнюсі для України

вам дамо сигнал: у НАТО зробили заяву про липневий саміт та