RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Потрібна допомога: чому Зеленський перед самітом НАТО об'їздив сусідів

Президент України поїхав у турне з вельми конкретними планами

Президент України поїхав у турне з вельми конкретними планами Фото:

Президент України Володимир Зеленський напередодні саміту НАТО здійснив візити до кількох східноєвропейських країн. Так, 6 липня він з офіційним візитом відвідав Болгарію, і цього ж дня, вже ввечері, приїхав до Чехії. 7 липня Зеленський вирушив до Словаччини, а пізно увечері провів переговори з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. Про що домовився Зеленський із сусідами, читайте у матеріалі "Апострофа".

"Путін, будь ласка, захопіть територію Болгарії"

Першою країною східноєвропейського турне Зеленського стала Болгарія. Ціль та результати цього візиту коментував сам президент України.

"У Софії зустрівся з президентом Болгарії Руменом Радєвим. Наша спільна безпека у нашому спільному європейському домі. Формула миру. Взаємодія між нашими державами. Призначення посла Болгарії в Україні. А також спільні можливості в Чорноморському регіоні. Тільки єднання дає силу – пам'ятаємо про це",повідомив Зеленський у своєму Telegram-каналі.

Крім президента Болгарії, Зеленський провів зустріч із прем'єр-міністром цієї країни Миколою Денковим.

"Головний акцент наших переговорів, – звісно, безпека наших країн та всієї нашої Європи, оборонна підтримка та оборонна співпраця. Фундаментальний пріоритет – енергетика та зміцнення нашої єдності в Європі",розповів сам глава держави.

Міністри енергетики України та Болгарії у присутності Зеленського та Денкова підписали Меморандум про взаєморозуміння між міністерствами енергетики двох країн та співробітництво в галузі енергетики.

Читайте: Стартова заявка має бути тут: депутат Європарламенту щодо важливості саміту НАТО у Вільнюсі для України

І головне, за результатами зустрічі Зеленського з прем'єром Болгарії було укладено спільну декларацію про підтримку членства України в НАТО. Болгарія стала 22-ю країною Альянсу, яка погодилася на євроатлантичне майбутнє України.

Щоправда, зустріч Зеленського із президентом Болгарії Радєвим не обійшлася без інциденту.

Під час двосторонньої зустрічі болгарський президент почав транслювати наративи Кремля і заявив, що "воєнного вирішення конфлікту не існує" і що "все більше і більше зброї нічого не вирішить".

Такі висловлювання болгарського лідера спонукали Зеленського на різку відповідь.

"Не дай Бог, щоб вас спіткала якась трагедія, і ви опинилися б на моєму місці. А якщо люди із спільними цінностями не допоможуть, що робитимеш ти? Ви б сказали: Путін, будь ласка, захопите територію Болгарії? Ні, ви як справжній президент, я впевнений, ви б не допустили компромісу зі своєю незалежністю. Це ваше право не підтримувати допомогу Україні. Але мені дуже хотілося б, щоб ви мене правильно зрозуміли", - сказав Зеленський.

"Також хочу вам сказати, щоб не було у вашої армії в плані боєприпасів, цього буде недостатньо, щоб воювати з Російською Федерацією. У вас непогана армія, у вас хороші люди, але цього недостатньо, щоб воювати проти 160 мільйонів людей. Ось чому добре давати зброю, щоб ми могли захистити себе, і війна не прийшла до вас. Україна та НАТО повинні мати спільні цінності. Інакше і бути не може. Ви не можете підтримувати Росію та підтримувати балансуючу позицію, тому що Росія хоче зруйнувати НАТО, хоче зруйнувати Європу і Європейський Союз, це їх цілі. Ви мене розумієте?", – обурено заявив Зеленський.

У підсумку Радєв попросив журналістів піти, перш ніж продовжити діалог.

"У Болгарії досить великий вплив проросійських сил, - зазначив політолог Володимир Фесенко, - але уряд країни та найбільші болгарські партії підтримують українців. Підписання декларації про підтримку євроатлантичних прагнень України підтверджує це".

"Справді, в Болгарії традиційно сильні проросійські настрої, до них схильний навіть президент країни, - говорить у коментарі "Апострофу" політолог Віталій Кулик, - Спостерігається активність проросійських партій, які влаштовують антиукраїнські акції та відкрито підтримують війну Путіна. Але на тлі цього Болгарія дуже активно допомагала Україні. Вона передала нашій країні велику кількість боєприпасів та снарядів".

"Головний підсумок візиту Зеленського до Болгарії – коло друзів України розширюється та зміцнюється, - вважає політолог Володимир Фесенко, - Болгарія продемонструвала до українців не просто дружнє, а партнерське та союзницьке ставлення ще у 2022 році".

Успішним візит Зеленського до Болгарії вважає і політолог Віталій Кулик: "Незважаючи на інцидент із болгарським президентом, візит Зеленського вийшов успішним. Головне – ми отримали від Болгарії підтримку вступу до НАТО".

Напередодні вільнюського саміту Альянсу, який пройде 11-12 липня, саме питання НАТО зараз є основним: у Києві явно вирішили спробувати заскочити в цей потяг.

бачу ваші очі"

Увечері того ж дня Володимир Зеленський поїхав до Чехії, де провів переговори зі своїм чеським колегою Петром Павлом та прем'єр-міністром цієї країни Петром Фіалою. Як написали б за радянських часів газети: "Обидві зустрічі пройшли у дружній обстановці, а сторони досягли порозуміння". І це справді так.

Чехія передасть Україні додаткові ударні вертольоти, великокаліберні боєприпаси та допоможе у підготовці пілотів винищувачів F-16.

Як заявив на спільній прес-конференції з президентом Володимиром Зеленським прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала у Празі: "Сьогодні я підтвердив пану президенту, що Чехія дарує Україні штурмові вертольоти в найближчі місяці та ще 100 тисяч штук великокаліберних снарядів".

Прем'єр додав, що Чехія допоможе Україні підготувати фахівців для використання винищувачів F-16 та надасть Україні симулятор для тренувань.

Фіала зазначив, що розв'язана Росією війна триває вже 500 днів, і Чехія відправила Україні майже 700 одиниць важкої техніки та понад чотири мільйони боєприпасів.

Чеський президент Петро Павло у свою чергу наголосив на важливості підтримки України "саме зараз, коли ВСУ розпочали контрнаступ, а також продемонстрували всьому світу, що РФ не така сильна, як сама себе позиціонувала". Чехія, за словами президента країни, готова підтримати Україну на саміті НАТО у Вільнюсі.

"Чехія - наш давній партнер, і в повній підтримці України нічого дивного немає, - каже політолог Віталій Кулик, - Ця країна приймає наших біженців від самого початку повномасштабного вторгнення, допомагає зброєю та грошима".

До речі, у Чехії також не обійшлося без інциденту, пов'язаного з Росією. На спільній прес-конференції президентів Чехії та України один із журналістів запитав Зеленського, також використовуючи російські наративи, "чи не планує Україна виселяти російськомовне населення". Президент України у відповідь попросив журналіста підійти ближче, щоб вони могли бачити одне одного.

"Я бачу ваші очі, а ви бачите мої. Важливо, що ви мої очі бачите, а Путіна - тільки чуєте і не бачите. Але вірете в якісь дурниці", - заявив президент.

Зеленський сказав журналісту, що російські терористи самі знищують російськомовне населення. Вони найбільше обстрілюють регіони України, де до повномасштабної війни люди говорили переважно російською мовою. На цьому тема "російськомовних немовлят" була вичерпана.

Зузана та Zuzana 2

Після Болгарії та Чехії Зеленський відвідав Словаччину. Про результати візиту до цієї країни розповів сам президент України під час прес-конференції зі своєю словацькою колегою Зузаною Чапутовою.

За словами Зеленського, сторони домовилися, що Братислава передасть українській армії ще 16 САУ Zuzana 2. А також наші країни планують разом розробляти новий тип гаубиць.

Президент Словаччини Зузана Чапутова зазначила, що Словаччина передала Україні і засоби протиповітряної оборони та винищувачі.

Чапутова також наголосила, що коли Україна виконає всі вимоги, після закінчення війни вона обов'язково буде членом Альянсу.

"Зі Словаччиною у нас були проблеми, що стосуються закону про національні меншини, - каже Віталій Кулик, - І зараз, з приходом нового президента, у Зеленського з'явився шанс усі суперечності між нашими країнами вирішити. Думаю, що йому це вдасться і перший крок зроблено, Словаччина також підтримає нас на шляху до НАТО".

Ердоган заробляє

Увечері у п'ятницю Зеленський приїхав до Стамбула, де зустрівся з президентом цієї країни Ердоганом. Під час зустрічі глави держав підписали меморандум про взаєморозуміння у сфері стратегічних галузей промисловості.

Також Ердоган заявив про "щире бажання", щоб Москва і Київ повернулися до миру, незважаючи на розбіжності, що є між ними. Окремо він торкнувся зернової угоди та висловив побажання, щоб її продовжили "хоч би на три місяці". Турецький лідер сказав, що чекає до себе Путіна в серпні.

"Ердоган підтримує добрі стосунки з Путіним і заробляє на війні не лише політично, а й економічно, - каже політолог Віталій Кулик, - тому він зацікавлений і в зерновій угоді, і в потоці туристів із Росії".

"До всього, що говорить Ердоган, слід ставитися критично, - говорить у коментарі "Апострофу" політичний експерт-міжнародник Володимир Воля, - Ердоган нічого не робить просто так. Туреччина на війні заробляє. Турецькі компанії постачають нам зброю, проте роблять це за гроші. І оплачують це наші європейські партнери".

За словами Володимира Волі, турецькі компанії братимуть участь у відновленні інфраструктури України, про що заявив Ердоган, але теж не безкоштовно.

Утім, головна подія сталася під час спільного брифінгу. Президент Туреччини заявив, що Україна заслуговує на членство НАТО.

"Я думаю, що з боку Ердогана це популізм, - каже Воля, - Президент Туреччини заявляв, що і Швеція заслуговує бути в НАТО. І що? Сам Ердоган і чинить перешкоди. Те саме і з Україною".

Ердоган, на думку Володимира Волі, теж просуває російську повістку, пропонуючи "Москві та Києву повернутися до миру".

Проте питання Альянсу для нас зараз є ключовим, і позиція Ердогана може вплинути на результати саміту.

НАТО в хату ?

Усі опитані "Апострофом" експерти вважають турне Зеленського успішним.

"Візити Зеленського до 4 країн стали додатковою роботою в контексті майбутнього саміту НАТО, - каже Володимир Воля, - Але, головне, наш президент заручився підтримкою у питаннях військово-технічного співробітництва".

Лідери цих країн підтримали вступ нашої країни до НАТО. Тут варто нагадати, що раніше Офіс президента заявляв, що Зеленський не приїде 11 липня на саміт НАТО, якщо не отримає конкретних пропозицій щодо запрошення України до членства в Альянсі.

Однак пізніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що президент України візьме участь у саміті Альянсу у Вільнюсі 11-12 липня, а лідери ухвалять пакет по Україні, який міститиме три основні елементи.

По-перше, узгодять багаторічну програму підтримки, щоб гарантувати повну сумісність між українськими збройними силами та НАТО.

По-друге, оновлять політичні зв'язки між Україною та НАТО, започаткувавши Раду Україна-НАТО.

І третє. Лідери Альянсу "підтвердять, що Україна стане членом НАТО і будуть єдиними в тому, як наблизити Україну до її мети".

Втім, все залежить від нюансів, адже підтвердження може бути абсолютно формальним.

У цьому контексті президент Литви Гітанас Науседа, який виступає за членство України в Альянсі, заявив, що не відкидає можливості накладання вето на текст декларації Вільнюського саміту НАТО.

"І якщо якісь речі розходитимуться з інтересами нашої безпеки, то навіть той факт, що ми є організаторами заходу, не позбавляє нас права порушувати це питання набагато гостріше", - додав Науседа.

Враховуючи той факт, що для країн Балтії війна в Україні та її безпека є і їхнім питанням безпеки, натяки Науседи можуть інтерпретуватися на нашу користь.

Читайте також: Байден та Ердоган висловилися з приводу членства України в НАТО

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів