RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Що Україна отримає від саміту НАТО: президент Литви натякнув на важливі рішення

На саміті НАТО, який розпочнеться у Вільнюсі наступного вівторка, 11 липня, Україна отримає чимало, але не все, на що сподівається.

Про це, як пише видання LRT, попередив президент Литви Гітанас Науседа.

Читайте: Столтенберг залишиться генсеком НАТО після закінчення терміну повноважень: названо нову дату

"Так, насправді деякі питання ще не вирішені, але я думаю, що це питання найближчих днів, по суті питання сьогоднішнього дня. У мене є відчуття, що ми ще знайдемо ті формулювання, які не розчарують українців, і що вони скажуть більше, ніж ми звикли озвучувати. <...> Президент Зеленський, я сподіваюся, після прибуття до Вільнюса, дійсно отримає, можливо, не все з того, чого він очікує у своїх планах-максимумах, але він точно отримає багато чого", — заявив він.

Президент Литви пояснив, що двері НАТО відчинені, "але для деяких країн вони відчиняються дуже швидко, а інші країни взагалі не можуть знайти ці двері".

Науседа також прокоментував "зобов'язання у сфері безпеки", які планують надати Україні деякі союзники по НАТО.

"Найголовніше, щоб ці гарантії були узгоджені, і щоб це були не просто двосторонні переговори, щоб у нас все ж таки була певна система на рівні НАТО і, найголовніше, щоб у нас був дуже чіткий зміст того, що ми закладаємо в ці гарантії безпеки", - наголосив він, висловивши сподівання, що окремі лідери країн НАТО приїдуть до Вільнюса зі своїми додатковими пакетами підтримки.

Науседа також пояснив, як створення Ради Україна-НАТО змінить ситуацію на шляху Києва до Альянсу. За його словами, це надасть дуже чітку платформу, достатньо авторитетну і впливову, щоб мати тісні ділові відносини між Україною і НАТО.

"Я вірю, що контакти між Україною і НАТО будуть активізуватися в усіх напрямках. У принципі, це вже відбувається, українці вчаться керувати західною технікою, технологіями, роблять це дуже швидко і, чесно кажучи, напевно дивують своїх союзників, освоюючи речі, на які йде вдесятеро більше часу", - сказав Науседа.

На його думку, цей зв'язок зробить відносини між Україною та Альянсом "ще більш еластичними" й це фактично дозволить готуватися до вступу Києва, моделюючи процеси так, наче Україна вже є членом Альянсу.

Нагадаємо, що глава Білого дому Джо Байден наполягає на призначенні президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн новим генеральним секретарем НАТО.

  • Вас може зацікавити:

Спочатку наступ, потім літаки: у НАТО зробили цинічну заяву щодо України

У Сенаті Франції закликають заявити на саміті у Вільнюсі, що Україна стане членом НАТО

Віце-спікер парламенту Великобританії закликав прокласти шлях членства України в НАТО у Вільнюсі