RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Таємниці Вільнюського двору: чи скаже НАТО "так" Україні

Хто підтримує, а хто не підтримує запрошення нашої країни до Альянсу

Хто підтримує, а хто не підтримує запрошення нашої країни до Альянсу Фото: автора

У вівторок, 11 липня, у Вільнюсі розпочинається дводенний самміт НАТО, на якому очікуються важливі рішення щодо наближення України до членства в Альянсі. Литовці роблять все для того, щоб ці рішення були максимально позитивними для нашої країні, створивши у Вільнюсі відповідну атмосферу. Але поки не все так просто. Про події довкола саміту розповідає "Апостроф".

Читайте також: Війська країн НАТО повинні постійно перебувати в Україні до її вступу до Альянсу - американський дипломат

Автобус, який зустрічає тебе в аеропорту Вільнюса, щоб довезти у центр литовської столиці, миготить червоним "Vilnius (далі символ сердечка) Ukraine". На кабіні водія – прапорці НАТО та Литви. В самому місті українських прапорів більше, ніж натівських чи литовських – на вулиці, на балконах і вікнах. На даху торгового центру Nordika, що неподалік аеропорту, розміщено величезний український прапор. Цей прапор шириною у 10 м. та довжиною в 15 м. буде найбільшим під час акції "Піднімаю прапор за Україну в НАТО", яку організовує Blue/Yellow та Peremoga. Мешканців Вільнюса закликають під час цієї акції підняти 33 тисячі українських прапорів, щоб підтримати прагнення нашої країни стати 33-м членом Альянсу. Отриманий на фронті український прапор зараз бігуни несуть із Києва до Вільнюса. Його піднімуть на Лукішській площі 11 липня.

Підтримка вступу України до Альянсу відчувається вже в аеропортуФото: автора

Цифра "33", яка красномовно говорить про те, що Україна має бути 33-м, після Швеції, членом Альянсу, вписана у назву концерту, який відбудеться 11 липня, у день початку саміту у центрі міста: #UkraineNATO33.

Відомо, що через брутальну війну, яку РФ веде проти України, Київ не може отримати безпосередньо членство в організації Північноатлантичної угоди. Але Литва, яка відкрито підтримує членство України в Альянсі після війни, зробила все, щоб лідери 31 країни відчули "моральний тиск" - все, що відбудеться на цьому саміті, так чи інакше пов’язано з Україною та війною, яка триває.

На вулицях ВільнюсаФото: автора

Наразі, головна інтрига полягає в тому чи будуть Україні надані чіткі гарантії, так звана конкретна дорожня карта до членства в організації. Вся справа - у словах, так званому "вордінгу", які будуть прописані у заключній декларації саміту.

Ситуація не проста. За даними дипломатичних джерел у штаб-квартирі НАТО, проти того, щоб надати Україні чіткі формулювання на кшталт: "Запросити Україну до членства, коли це дозволять умови", чи "розпочати з Україною діалог щодо вступу, коли це дозволять умови" виступають лише дві країни. Дві. Але непрості. Це США та Німеччина.

У штаб-квартирі Альянсу зауважили, що саме ці формулювання з проекту декларації саміту, які є предметом закритих переговорів між союзниками, потрапили до публікації в одному з українських ЗМІ, що серйозно зашкодило цим переговорам. Не сприяли діалогу й висловлювання деяких високопосадовців з Офісу українського президента про те, "якщо на саміті у Вільнюсі не буде результату, то він (президент Володимир Зеленський) не матиме причин та часу їхати". За словами джерел у штаб-квартир, ці слова були сприйняті союзниками як відвертий шантаж з боку Києва: не треба плювати у колодязь, який підтримує Україну у цій війні.

Втім на сьогодні вже відомо, що Володимир Зеленський приїде на саміт.

Повертаючись до ситуації з Вашингтоном та Берліном, мені пояснили, що вони бояться… що Путін піде на ескалацію. Це важко коментувати, адже, здавалося, що весь світ вже мав вивчити урок. І тут увагу варто зосередити саме на канцлері Німеччини Олафі Шольці.

Так, США – лідер Альянсу, від підтримки якого залежать усі, без виключення, союзники. Але якщо Берлін скаже "так" Україні, то Вашингтон не зможе дозволити собі залишитися наодинці в опозиції до більшості. Той факт, що останнє слово не завжди буває за Вашингтоном, добре свідчить приклад Туреччини, яка поки що блокує членство Швеції в Альянсі.

А тому, за словами колишньої третьої людини в НАТО, Стефані Бабст, яка займала посаду помічника заступника генерального секретаря Альянсу, саме Шольцу треба казати, що "зараз Європа, яка стоїть на історичному перехресті, потребує нового Черчіля, щоб перемогти путінізм як систему".

Це щодо питання перспективи членства. Що Україна точно отримає в рамках цього саміту, вже відомо: Комісія Україна-НАТО буде модернізована у Раду Україна-НАТО, а також ухвалена багаторічна програма підтримки, спрямована на адаптацію до стандартів НАТО української армії та державних інституцій.

Рада - це добра політична школа для України, аби навчитися поводитися, думати та ухвалювати рішення як партнер, який у майбутньому стане союзником. Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг, говорячи про суть Ради, констатує, що "Україна буде за столом рівних й на рівних братиме участь у вирішенні питань, які становлять спільний інтерес". Також будуть створені профільні підкомітети, наприклад, стосовно кібернетичної безпеки, тощо. Ще Україна отримає право, в разі потреби, скликати термінове засідання.

Певні позитивні рішення щодо України вже ухваленіФото: автора

Причому, як переконує Столтенберг, Угорщина не буде блокувати майбутні засідання, як вона це робила із засіданнями Комісії Україна-НАТО. "Той факт, що ми створили Раду Україна-НАТО, демонструє, що всі члени Альянсу, а також Угорщина, підтримують це. Бо саме так ми ухвалюємо рішення. По-друге, у нас є умови, які гарантують, що ми зможемо скликати зустріч. Коли ми почнемо зустрічатися в Раді НАТО Україна, я абсолютно впевнений, що ми продовжуватимемо проводити зустрічі й у майбутньому", - так він відповів на моє запитання про можливе блокування засідань Ради. Другу частину запитання, яка стосувалася того, чи вважає він справедливим для українців отримати Раду у той час, коли ще існує Рада Росія-НАТО, генсек залишив без відповіді. Так, Рада Росія-НАТО формально ще існує, хоча й не функціонує з січня 2022 року.

Альянсу треба у багато чому позбавитися спадщини минулого й дивитися уперед, не демонструвати слабкість перед путінізмом, але бути хоробрим, як українці.

В одному з ресторанів Вільнюса, де довелося вечеряти, офіціант говорив про те, який він гордий тим, що Литва приймає саміт НАТО та підтримує Україну. "Тут багато українців, але й багато росіян. Росіяни, які не мають багато грошей і не можуть поїхати до Монако, їдуть сюди, бо їм подобається наш стиль життя. Але вони інші, ніж ми або українці. Ми – вільні, а вони – раби. Russians, go and fuck yourself", - сказав литовець.

Читайте також: Потрібна допомога: чому Зеленський перед самітом НАТО об'їздив сусідів

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів