RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Пентагон купить для України сотні терміналів Starlink, щоб захистити від обмежень Маска

У Пентагоні схвалили придбання сотень Starlink для українських військових. Ці термінали бізнесмен Ілон Маск, який періодично дивує своїми висловлюваннями про війну в Україні, не зможе відключати.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на свої джерела.

Читайте також: Без них було б дуже важко: міністр назвав три сучасні технології, які допомагають ЗСУ

У ЗМІ повідомили, що на початку цього літа міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін схвалив угоду Пентагону про покупку від 400 до 500 нових терміналів та послуг Starlink. У цьому випадку Пентагон отримує контроль над налаштуваннями сигналів Starlink в Україні, щоб нові пристрої могли допомагати військовим без контролю Ілона Маска. У відомстві США пішли на цей крок, щоб забезпечити українським військовими послуги для виконання завдань без остраху переривання зв'язку.

The New York Times нагадала, що Ілон Маск відключав українцям доступ до деяких Starlink.

Два джерела видання розповіли, що наприкінці минулого року близько 1300 терміналів Starlink, придбаних через британського постачальника, перестали працювати на території України після того, як Київ не зміг щомісяця платити по 2500 доларів за кожен. Залежно від того, як змінювалася лінія фронту, Ілон Маск використовував геолокацію, щоб обмежувати доступність Starlink на передовий.

The New York Times повідомляв про те, що раніше американський бізнесмен відмовив ЗСУ у проханні включити Starlink в районі Криму.

"У якийсь момент він (Ілон Маск) відмовив українським військовим у проханні включити Starlink у районі Криму, що вплинуло на стратегію ведення бойових дій", - повідомило видання.

Також раніше адміністрація голови Білого дому Джо Байдена доручила високопосадовцю Пентагону Коліну Х. Калу стати посередником. У жовтні 2023 року він зателефонував до Маски, який висловив побоювання, що Україна використовуватиме Starlink не тільки для себе, а й для проведення наступальних операцій, щоб повернути територію, захоплену РФ, що може призвести до значних втрат російських військових. Чиновник Пентагону тоді сказав Маску, що більше людей в Україні постраждають, якщо Starlink буде закрито.

Сьогодні на території України перебуває понад 42 000 старлінків, які використовуються військовими, лікарнями, підприємствами та гуманітарними організаціями.

Нагадаємо, раніше активно обговорювалася скандальна заява американського бізнесмена Ілона Маска щодо завершення війни в Україні.

Вас також може зацікавити:

Ілон, краще закрий рота: українців обурила заява Маска про Революцію Гідності

SpaceX обмежив використання Starlink в Україні: кому заборонили користуватися

Маск підіграв росіянам: Твіттер вніс важливі зміни