RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

В Іспанії знайшли рідкісну мозаїку крилатої Медузи, якій 1,8 тисяч років: фото

Розкопуючи маєток римської доби на заході Іспанії, археологи знайшли величезну барвисту мозаїку із зображенням голови "крилатої" Медузи, якій майже 2 тисячі років.

Про це повідомляє Ancient Origins.

Мозаїка Медузи була виявлена на археологічному місці Уерта-де-Отеро в Меріді, неподалік від португальського кордону на заході Іспанії. Це місце, що сягає бронзової доби, було успішним центром стародавніх іберійських цивілізацій між 15 і 8 століттями до нашої ери. Римляни почали свою експансію на Піренейський півострів приблизно в 3 столітті до нашої ери, і протягом наступних століть вони поступово завойовували та асимілювали місцеві кельтські та іберійські племена.

Археологи вперше розкопали це місце в 1976 році, коли було виявлено залишки римського "Домус" (великої вілли), яка служила центром для бізнесу та родинним маєтком. Команда археологів проводила повторні розкопки в Huerta de Otero з 2019 року, і цього сезону було виявлено кілька нових приміщень у Domus, а також вулицю, що йде паралельно стародавній міській стіні. Але найбільше вчених здивувала знахідка мозаїки крилатої медузи розміром в 30 квадратних метрів.

Читайте також: "Давньоримський Лас-Вегас": археологи показали фото унікальних знахідок на дні моря

У грецькій міфології мати Персея перебувала в полоні злого царя, і герой вирушив у небезпечний квест, щоб убити страшну Медузу за допомогою дзеркального щита, крилатих сандалів і меча з магічною силою. У лігві Медузи Горгони, він зіткнувся зі змієголовим монстром і відвернув її смертельний погляд своїм дзеркалом, перш ніж обезголовити її зачарованим клинком.

Археологи розповіли, що медуза, зображена на мозаїці, "оточена масками, геометричними візерунками та дикою природою, включаючи риб і чотирьох різноколірних павичів, які символізують чотири пори року". Сама Медуза зображена в центрі візерункового восьмикутника, який, за словами дослідників, представляє «егіду Афіни», щит або шкіру, яка підтримувала відрубану голову Медузи після того, як її відрубав доблесний грецький герой Персей.

Припускається, що знайдена мозаїка прикрашала одну з головних кімнат Домусу, можливо трикліній або їдальню.

Нагадаємо, що британські археологи виявили місто епохи Стародавнього Риму.

  • Вас може зацікавити:

Знахідка століття: археологи виявили "бібліотеку" раннього Китаю - фото

У Польщі розкопали схованку лицарів Середньовіччя: чим унікальна

Один з найдавніших у світі: як виглядає напис з ім'ям бога Одіна