RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Знахідка століття: археологи виявили "бібліотеку" раннього Китаю - фото

У південно-західній китайській провінції Юньнань археологи виявили тисячі бамбукових та дерев'яних платівок із написами – їм понад 2000 тисяч років.

Про це повідомляє Arkeonews.

Повідомляється, що знайдені дощечки, ймовірно, були древнім аналогом сучасних книг і належать до категорії китайських епіграфічних пам'яток пізнього доімперського та ранньоімперського періодів.

У давнину бамбук був найпоширенішим матеріалом для писемності, тоді як використання дерева як платівки для написів з'явилося набагато пізніше. До того як папір став широко поширеним матеріалом для письма, люди з'єднували разом дерев'яні або бамбукові платівки, щоб створити книги, які можна було згорнути, подібно до сувоїв.

Читайте також: У давньоєгипетському храмі археологи виявили вражаючі зображення знаків Зодіаку: фото

З виявлених на археологічному пам'ятнику близько 2 000 предметів датуються епохою Хань (202 р. до н. е. – 220 р. н. е.), а 837 з них – відбитки печаток. У китайській історіографії династія Хань вважається періодом, одним із найбільш значущих в історії Китаю, оскільки саме в цей час сформувався китайський етнос - ханці, який отримав назву на ім'я цієї династії.

У західних гробницях епохи Хань на бамбукових "книгах" часто зустрічаються літературні твори, записи про сільське господарство та медицину, але в даній знахідці більшість текстів містять адміністративну інформацію.

Особливу увагу дослідники звертають на відбитки печаток, включаючи офіційні печатки 20 з 24 повітів, що перебували під владою древнього царства Дянь. Пізніше 109 року до н. е. Лю Че – сьомий імператор Китаю з династії Хань (під ім'ям У-ді чи Ханьуді) – приєднав давню державу до власних територій.

"Такі відкриття є доказами того, що Китай був єдиною країною, що складається з багатоетнічних культур", - наголосив один із дослідників.

Археологи також виявили руїни будинків та руїни доріг, що вказують на дороги завширшки 12 метрів на ділянці Хебосуо у місті Куньмін основного житлового району стародавнього регіону Юньнань.

Раніше ми писали, що у Судані виявили залишки стародавнього храму.

  • Вас може зацікавити:

В Ізраїлі під час розкопок у пустелі знайшли скриньку зі скарбом: фото

У Єгипті відновили чудові "картини" в стародавньому храмі бога Хнуму: фото

У Японії знайшли древню дерев'яну статую заввишки 3,5 метра: фото та відео