RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

Всі новини

Ще більше ППО для України: Норвегія передасть військову допомогу на $1,8 мільярда

Під час візиту Володимира Зеленського в Осло, прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре підтвердив, що Норвегія передасть Україні додаткові ППО NASAMS та інше обладнання на суму $1,8 млрд до кінця 2024 року.

Про це повідомляє "regjeringen".

Зазначається, що деякі системи відправлять з власних складів, решту замовлять у виробників для доставки пізніше. Також країна виділить кошти для підтримки критично важливих державних послуг, таких як школи та медичне обслуговування.

"Ми ведемо тісний діалог з Україною щодо того, що країні найбільше потрібно, і разом з нашими союзниками ми зробимо все можливе, щоб надати необхідну допомогу. Війна Росії в Україні – це також війна проти нашої колективної безпеки, демократичних прав і цінностей. Разом із нашими союзниками та партнерами в Європі та решті світу Норвегія продовжуватиме підтримувати Україну в її боротьбі за самозахист. Війна Росії порушує фундаментальні принципи міжнародного права. Наша безпека, добробут і свобода ґрунтуються на порядку, заснованому на правилах, і на пошуку шляхів вирішення конфліктів без застосування насильства", — наголосив прем'єр-міністр.

Читайте також: "Путін має програти": головні тези виступу Зеленського в Університеті оборони США

Варто нагадати, що у лютому Стортинг (парламент Норвегії) одержав широку політичну підтримку для п'ятирічної Програми підтримки Нансена для України, що оцінюється в 75 мільярдів норвезьких крон. Під час зустрічі в Осло в середу прем’єр-міністр Стьоре оголосив про чотири ключові аспекти надання фінансової допомоги Україні в рамках цього тривалого пакету підтримки.

  • 135 мільйонів норвезьких крон на бюджетну підтримку уряду України, щоб вони могли надавати такі важливі послуги, як освіта, охорона здоров’я та виплата пенсій. Крім того, на початку наступного року Норвегія виділить Україні 3 мільярди норвезьких крон бюджетної підтримки. Ця підтримка буде надаватися через Трастовий фонд допомоги, відновлення, реконструкції та реформ в Україні (URTF) Світового банку;
  • 335 мільйонів норвезьких крон на додаткові пожертви засобів ППО для захисту українців від атак Росії;
  • 1 мільярд норвезьких крон у вигляді співфінансування для зміцнення спроможності оборонної промисловості виробляти більше боєприпасів і ракет;
  • 137 мільйонів норвезьких крон на підтримку зимового плану реагування ООН на Україну, призначені для їжі та води, теплого одягу, ковдр та місць для проживання людей, якщо їх житло буде зруйновано взимку.

Раніше ми писали, що США пообіцяли Україні в новому пакеті допомоги.

  • Вас може зацікавити:

США затвердили нові санкції проти Росії: хто увійшов до нового пакету

Умови допомоги не змінилися: Зеленський провів розмову зі Спікером палати представників

Україна отримає 200 млн доларів: Байден схвалив новий пакет допомоги