RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Ілюзія про мир: Путін попередив Китай про війну в Україні на роки

Намагаючись переконати главу Китаю Сі Цзіньпіна не змінювати проросійську позицію, російський диктатор заявив, що РФ готова воювати з Україною ще п'ять років. Таким чином, він хотів показати, що затяжна війна буде вигідна, як Росії, так і Китаю.

Про це пише видання asia.nikkei з посиланням на джерела у дипломатичних колах Пекіна та Москви.

Глава Кремля намагався переконати китайського колегу в тому, що Москва зможе перемогти. Втім, цікаво те, що на той момент ситуація на фронті була далеко не на користь РФ.

За словами журналістів наразі незрозуміло, чи повірив глава КНР у слова Путіна, проте вони могли вплинути на відносини між країнами. Зокрема, це вплинуло на відправлення китайської миротворчої місії до Європи та усунення з посади глави МЗС КНР.

Крім того, у Пекіні могли переглянути свою державну стратегію, оскільки тривала війна в Україні, як вказано у статті, може вплинути на амбіції та плани Сі під час його третього терміну на посаді глави КНР, зокрема на питання приєднання Тайваню.

Читайте також: Надавали допомогу росіянам: США наклали санкції на 40 китайських компаній

При цьому, згідно з інформацією видання The New York Times, протягом останніх кількох місяців, Путін активно використовує посередників з метою дати зрозуміти, що він готовий завершити війну в України. Проте з умовою збереження контролю над уже захопленими українськими територіями.

Тож видання вважає, що слова російського диктатора про "п'ятирічну війну" не варто брати за чисту монету.

"Можливо, Путін хоче просто створити ілюзію того, що він рухається до припинення вогню або навіть до миру напередодні президентських виборів у Росії в березні, вважаючи, що така атмосфера сприятиме йому на виборах", – вважають автори.

У виданні припускають, що Сі міг образитися на Путіна через те, що той не попередив його про повномасштабне російське вторгнення. Своєю чергою лідер КНР був переконаний, що Росія може здійснити наступ лише на сході України. Тож знаючи це, у Пекіні засумнівалися у словах Путіна про "війну на п'ять років" і почали думати про захист власних інтересів.

Раніше ми писали, чи передавав Китай Росії зброю для війни в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

"Китайський" Тайвань, кораблі РФ в Чорному морі і "збиті" ATACMS: Путін після перемовин з Сі видав низку заяв

Китай постачає зброю Росії? У Зеленського зробили несподівану заяву

Удар в спину Путіну: Китай заблокував постачання дронів до Росії