RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Збереглись упродовж тисячоліть: у Перу знайшли "фальшиві мумії"

У Перу група археологів розкопала 73 цілих мумії з масками "фальшивих голів" з дерева чи кераміки. Знахідки датують 800-1100 роками нашої ери.

Про це пише видання Arkeonews.net.

Читайте також: Перуанська "Крижана Діва": вчені відновили обличчя мумії, знайденої в Андах

Як зазначається, займались пошуком учені з Папського католицького університету Перу, у Пачакамак, на місці розкопок на південний схід від Ліми. Локацією знахідки є чималий комплекс могильників різних періодів, розташовного біля підніжжя Мальованого храму. Поруч виявили жезл із дерева із зображеннями сановників імперії Варі.

Культуру Варі відносять до найважливіших доісторичних культур країни. Розвивалась вона у гірській долині Аякучо в Центрі країни на основі місцевих традицій, а також впливу культури Тіуанако. Остання процвітала у Болівії.

Кладовище вперше виявили вкінці 19 століття. На нього натрапив німецький археолог Макс Уле. При цьому був значно пошкоджений під час "викорінення ідолопоклонства" та кілька разів розграбований після розкопок Уле. Через це виявлення 73 непошкоджених поховань має вагоме значення.

Натрапили на два дерев’яні посохи в родовищах раковин "колючих устриць" (Spondylus princeps), які, як вважається, були імпортовані з сучасного Еквадору. На жезлах - різьблена іконографія, що говорить про те, що мешканці Пачакамака мали деяку форму контакту з представниками королівства Тіуанако. Останнє розташоване на південь від імперії Варі, охоплювало сучасні території Перу, Болівії й Чилі. Це є свідченням давніх торгових шляхів та культурних обмінів.

На дерев’яних посохах зображені сановники у головних уборах у стилі королівства Тіванако.

"Висновки команди суперечать попередньому розумінню історії Пачакамака. Це не було, як стверджують історики, священне місто з будівництва Старого храму під час культури Ліми бл. 200 рік нашої ери через прибуття іспанців. Під час імперії Варі це не було монументальне священне місце, яке було одним із найважливіших у центральних Андах. Це сталося лише після того, як він був поглинений імперією інків", - йдеться у статті.

Нагадаємо, раніше в Перу розкопали мумії доїнських часів.

  • Вас також може зацікавити:

Вчені розкрили загадку мумії "японської русалки": фото та відео дивної істоти

"Міранда" з гаража: розгадана таємниця мумії дівчинки, знайденої у кришталевій труні

Смерть у 20 років: вчені розкрили загадку вагітної давньоєгипетської мумії