RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Знаходиться на дні моря: у Англії шукають старовинне місто піратів

В Англії науковці активізували пошуки середньовічного портового міста Рейвенсер-Одд. Воно існувало на східному узбережжі країни, зокрема, у Східному Райдінгу графства Йоркшир.

Про це повідомляє Ancient-origins.

Читайте також: В Британії розкопали язичницький храм віком 1400 років: тут могли бувати перші королі Англії, фото

Як зазначають археологи, розташований неподалік від сучасної Сперн-Хед, вузької піщаної коси, що відокремлює Північне море від лиману Хамбер, Рейвенсер-Одд колись був процвітаючим портом у 13-14 століттях нашої ери.

Вважається, що назва "Одд" має походження від давньоскандинавського слова odde, що означає мис або точка землі, що вказує на ще давніше походження. Слово "Ravenser" має подібне походження, також походить від давньоскандинавського Hrafn's Eyr, що означає "язик ворона", у зв’язку з формою мису на місці. Таким чином, назва перекладається як "Мис язика ворона".

Примітно те, що місто стало відомим завдяки стратегічному розташуванню для торгівлі та судноплавства. Як портове місто, його заснували графи Аумале приблизно в середині 13 століття. Можливими засновниками є Фердинанд II Кастилський або його син Іоанн Понтьє.

До 1299 року нашої ери зафіксовано, що в місті налічувалося більше 100 будинків. На той час було величезним із процвітаючим ринком. Це свідчить про те, що воно досить швидко стало популярним. У тому ж році йому було надано хартію округу, і було записано, що воно мало власні склади, причали, в'язницю та суд. Було написано, що Ravenser Odd щороку збирав понад 100 торговельних суден.

У 13 столітті це місто було, безперечно, важливішим і багатшим, ніж Кінгстон-апон-Халл, розташований вище за течією річки Хамбер. Місто навіть послало двох своїх найвидатніших членів до парламенту 1295 року. Однак процвітання було недовгим - зіткнулося з кількома проблемами, зокрема береговою ерозією та зміною русла річки Хамбер. Ці фактори зрештою призвели до занепаду та занедбаності цього гамірного приморського порту.

Точна дата зникнення міста невідома, але історичні записи свідчать про те, що його могло поглинути море під час сильного шторму наприкінці 14 століття. У деяких звітах також згадується можливість навмисного знищення містами-суперниками або військовими.

Найбільший удар припав на зиму 1356-1357 рр., коли узбережжя Англії розбили сильні вітри та повені. Ravenser Odd був повністю затоплений, і жителям довелося покинути свої будинки. Цілком імовірно, що вони ніколи не повернулися.

Лише через кілька років, у 1362 році, жахлива повінь Святого Марцелла охопила всю Європу, спричинивши загибель близько 25 тис. людей. Вона також повністю змела і знищила Ravenser Odd, стерши з лиця Землі.

Вчені сподіваються знову відкрити портове місто, яке, ймовірно, розташоване за 500 метрів від Сперн-Пойнт. Використовуючи найновішу технологію ехолота та скануючи морське дно, вони виявляють особливості, які вказують на складне міське планування серед того, що може бути залишками підводного міста. Групу, яка працює над цим, очолює професор Ден Парсонс, колишній геолог в Університеті Халла, а зараз проректор з досліджень та інновацій в Університеті Лафборо.

Завдяки фінансуванню з Інноваційного фонду вищої освіти команда змогла досягти певних етапів і, можливо, відкриє втрачене підводне затонуле місто.

"Ми подолали приблизно 500 метрів на 100 метрів завширшки, а на наступному етапі буде ще 500 метрів. Це схоже на косіння трави, ми будемо продовжувати це робити. Як тільки ми його знайдемо, нам буде дуже цікаво залучити туди дайверів і шукати артефакти. Це все доведеться вирішувати через офіційні канали. Як поселення воно мало б могили. Але повертаючись на 700 років назад, зазвичай це менша проблема, коли вона менш давня, ніж, скажімо, Титанік", - додав археолог.

Нагадаємо, у стародавньому мегаполісі виявили храм, пов'язаний з Геркулесом та Олександром Македонським.

  • Вас також може зацікавити:

Чому одні люди "сови", а інші - "жайворонки": науковці знайшли пояснення у неандертальців

"Аксесуари" зі шкіри ворогів: науковці з'ясували нові подробиці про норови скіфів

В Помпеях знайшли руїни пекарні, що була в’язницею для рабів і катівнею для віслюків, фото