RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

США можуть вперше накласти санкції на Китай через допомогу РФ у війні

Сполучені Штати Америки розглядають можливість накладення санкцій на китайські компанії, які допомагають Росії у війні проти України.

Про це йдеться у повідомленні CNBC з посиланням на американських конгресменів.

Читайте також: До Путіна вже вилетіли "чорні лебеді": економічна криза в Китаї зачепить Росію

Інформацію про розгляд можливості накладення санкцій на китайські компанії повідомили CNBC члени Конгресу, що фактично стало першим прямим розподілом провини на Пекін з початку війни.

Сенатор-демократ Джеральд Конноллі, член Комітету Палати представників США з міжнародних відносин, у суботу заявив, що законодавці вже розглядають такі плани після того, як подібні заходи були запропоновані минулого тижня Європейським Союзом.

Ці положення стануть першим прямим покаранням проти Пекіна, незважаючи на давні підозри Заходу щодо його підтримки військових операцій Росії.

"Китай має розуміти, що ті самі види санкцій, які дійсно починають закріплюватися в Росії та впливають на російську продуктивність, економічні показники та якість життя, також можуть бути застосовані до Китаю. - сказав він кореспонденту CNBC в суботу на Мюнхенська конференція з безпеки. - І чесно кажучи, Китай може втратити набагато більше, ніж Росія".

Санкції США можуть серйозно вдарити по китайській економіці, яка вже перебуває в занепаді після повільнішого, ніж очікувалося, відновлення COVID-19 і турбулентності в її секторі нерухомості. Але такий крок також може завдати шкоди США, враховуючи торговельну взаємозалежність цих країн. Саме це міркування спонукало Вашингтон до обережності в минулому.

Тим не менш, Конноллі сказав, що це не зупинить такі покарання, які можуть настати "дуже скоро".

"Я сподіваюся, що сама загроза цього — і той факт, що європейці справді серйозно ставляться до цього, що є відносно нещодавньою подією — має прояснити деякі думки в Пекіні, я сподіваюся", – додав він.

Конноллі розмірковує, що широкі санкції по відношенню до Китаю можуть нанести потужний удар, адже їхні економічні показники зараз і так слабкі: "Тож я сподіваюся, що Китай ретельно розрахує, що не за горами будуть наслідки підтримки насильства Росії в Україні".

Відповідаючи на запитання, чи розглядають США санкції проти Китаю, аналогічні тим, які пропонує ЄС, сенатор США Бен Кардін сказав, що Конгрес наразі розглядає варіанти з адміністрацією Байдена:

"Це сфера, яку ми розглядаємо, і Конгрес працює з адміністрацією щодо того, як ми можемо забезпечити виконання санкцій проти Росії, і це вимагатиме більшої співпраці з іншими країнами".

Раніше ми також інформували про те, що в ЄС хочуть створити міні-НАТО на випадок перемоги Трампа в США.

  • Вас також може зацікавити:

Розв'яже руки Китаю: у Пентагоні попередили про наслідки послаблення допомоги Україні

Голова Мюнхенської конференції закликав максимально допомогти Україні: треба зупинити імперця Путіна

Для Китаю рік Дракона почався у кризі: чи очікувати Пекіну найближчим часом катастрофи