RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Для Китаю рік Дракона почався у кризі: чи очікувати Пекіну найближчим часом катастрофи

В Китаї святкують настання нового року – року Дракона. Проте радіти китайцям особливо нема чому, адже останнім часом економіку країни спіткали серйозні проблеми.

Як йдеться в матеріалі "Апострофа", наразі все частіше щодо Піднебесної лунають заяви про економічну кризу, що насувається.

Проблеми в економіці Китаю пов'язані насамперед із сектором нерухомості, на який в останні роки припадало до 25% ВВП країни. Крім того, є проблеми із фондовим ринком.

Читайте також: Розв'яже руки Китаю: у Пентагоні попередили про наслідки послаблення допомоги Україні

"Ці проблеми можуть трансформуватися в проблеми з банками, - каже "Апострофу" експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ. – Крім того, якщо США страждають від високої інфляції, то в Китаї зараз з'явилася дефляція (зниження цін), а це - вплив стиснення внутрішнього платоспроможного попиту".

Але в основі всіх бід Китаю демографія. Через державну політику "одна сім'я – одна дитина", яка діяла в КНР у 1979-2015 роках, населення Піднебесної неабияк постаріло. За прогнозами демографів, найближчими роками і навіть десятиліттями Китай продовжить старіти, що негативно позначиться на економіці країни.

Проте, скоріше за все, справжнього краху КНР найближчим часом не станеться.

"Відмінність китайської економіки від, наприклад, американської, в тому, що вона включає синтез приватних і державних механізмів регулювання, відповідно, це ж проявляється в реакції на економічні цикли, - розповідає Олексій Кущ. - Тобто, якщо в ліберальній економіці все було б віддано на відкуп ринку, і все закінчилося б рецесією, то в Китаї ймовірність глибокої рецесії невисока, оскільки механізми державного стимулювання згладжують економічний цикл і не допускають рецесії. В результаті ті проблеми, які в США призвели б до падіння, в Китаї викликають просто уповільнення".

За прогнозом Міжнародного валютного фонду (МВФ), до 2028 року темпи зростання китайського ВВП можуть скоротитися до 3,5%.

"А якщо буде 3%, усі трубитимуть, що в Китаї колосальна криза", - каже Кущ.

Читайте повну версію матеріалу: Китай на межі катастрофи: як це вплине на Путіна та решту світу

Вас може зацікавити:

Байден, тримай панду: що стоїть за лагідною політикою Китаю

Сі збирає друзів проти Байдена: як США і Китай ділять світ

Кремлівський прогин: чому Путін розшаркується перед Сі