RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

В ЄС хочуть створити міні-НАТО на випадок перемоги Трампа в США: про що йдеться

Нещодавно колишній президент США Дональд Трамп заявляв про те, що в разі переобрання він не буде дотримуватися положення про колективну оборону країн-членів НАТО, які "не виконують фінансові зобов'язання" перед Альянсом, якщо Росія нападе на одну з них. Ці наративи змусили європейських чиновників обговорювати створення «загальноконтинентального доповнення» до Альянсу

Про це інформує The Washington Post.

Читайте також: Сенаторів виставили за двері: уряд Угорщини не прийняв делегацію американських політиків в Будапешті

"В умовах найбільшої європейської сухопутної війни з часів Другої світової війни загравання Трампа з Росією і вільні розмови про НАТО зараз виглядають не стільки попередженням, скільки відкритим запрошенням до вторгнення. Європа стурбована і обурена - але не впевнена, що робити далі", – йдеться у повідомленні.

Саме тому демократи, які хочуть підтримати Україну, попросили європейських колег поговорити з республіканцями.

Після заяви Трампа європейські офіційні особи приватно обговорювали створення загальноконтинентального доповнення до НАТО, такого, який би працював узгоджено з гарантіями безпеки США, але також міг би служити надійною альтернативою, якщо гарантії США будуть скасовані.

Поки що ці розмови відбуваються із серйозними суперечками серед союзників. Франція та Німеччина не можуть домовитися про те, хто буде платити за це. Країни Східної Європи не повністю довіряють рішучості Західної Європи проти російських загроз. Невирішеним також залишається й питання «ядерного щита» над континентом.

"Я закликаю вас чинити величезний тиск на кожного окремого республіканця Палати представників, який тут, щоб дати нам голос за допомогу Україні, і чітко дати зрозуміти, наскільки це важливо", — сказав конгресмен Адам Сміт (Вашингтон), демократ у Комітеті Палати представників із питань збройних сил.

Паралельно з цим європейські чиновники шукають такі поступки, які можуть відгукнутись республіканцям: "У приватних розмовах європейські чиновники та дипломати часто висувають ідею пообіцяти американцям більш жорсткі дії щодо Китаю в обмін на підтримку України та НАТО, хоча мало хто наважується на конкретні кроки".

У підсумку до цього німецький член Європейського парламенту Ханна Нойман зауважила: "Всім зрозуміло: чи то Трамп, чи то Байден, країни ЄС повинні об’єднатися і посилити свою безпекову гру".

Нагадаємо, раніше Дональд Трамп заявив, що зробить більше для захисту України, ніж Джо Байден.

  • Вас також може зацікавити:

"Перемога Путіна втягне Америку у війну": конкурентка Трампа зробила жорстку заяву щодо допомоги Україні

Трампа визнали винним за ще однією справою: деталі

Палата представників США не ухвалила допомогу Україні і пішла на канікули: реакція Байдена