RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Під носом у Путіна: в Фінляндії вперше проходять військові навчання НАТО

Поки Росія готується до нападу Китаю, НАТО розпочинає масштабне навчання із захисту своєї нещодавно розширеної території - участь візьмуть більше, ніж 20 тисяч солдатів із 13 країн.

Про це інформує агентство АР.

Зазначається, що навчання триватимуть в північних регіонах Фінляндії, Норвегії і Швеції.

Згідно з інформацією з фінських військових джерел, у навчаннях Nordic Response-2024, організованій Норвегією, бере участь понад 4 тисячі фінських військовослужбовців. Це є найбільшою участю країни-новачка в міжнародних навчаннях за всю історію НАТО.

"Вперше Фінляндія як країна – член НАТО візьме участь у навчаннях з колективної оборони регіонів Альянсу", – йдеться в заяві Сил оборони Фінляндії.

Протягом багатьох років навчальні заходи НАТО, які проводяться двічі на рік в арктичних районах північної Норвегії, називалися Cold Response ("Холодна відповідь").

Читайте також: Підготовка до Росії: НАТО проведе наймасштабніші навчання з часів "холодної війни"

"Проте завдяки розширенню НАТО за рахунок Фінляндії, а згодом і Швеції, ми розширюємо навчання до Nordic Response", – йдеться на сайті норвезьких збройних сил.

У навчаннях, які триватимуть до 15 березня, беруть участь Бельгія, Велика Британія, Канада, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Норвегія, Іспанія, Швеція і Сполучені Штати.

Близько половини військ тренуватимуться на суші, в той час, як решта військ буде займатися навчанням на морі. В цій частині тренувань візьмуть участь понад 50 підводних човнів, фрегатів, корветів, авіаносців і різних десантних суден. Крім того, у навчаннях повітряно-морської координації візьме участь понад 100 винищувачів, транспортних літаків, літаків морської розвідки та гелікоптерів, повідомляють норвезькі військові.

Вони наголошують, що спільні навчання будуть зосереджені на обороні й захисті Скандинавського регіону.

Раніше ми писали, що НАТО може направити війська для допомоги Україні.

  • Вас може зацікавити:

Захід проґавив путінську чуму: коли це сталось і чи здатна РФ атакувати НАТО

НАТО може змінити курс: яким буде постачання зброї Україні

Україна підписала нові угоди про безпеку з союзниками: з’явились тексти документів