RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Польща пропускає в ЄС білоруську підсанкційну деревину. До чого тут "безлісий" Казахстан?

Білоруську підсанкційну деревину експортують до Євросоюзу, видаючи її за казахстанську. У польському МВС розпочали перевірку.

Про це йдеться у розслідування журналістів "Білоруського розслідувального центру", проєкту Радіо Свобода "Схеми" та польського видання Gazeta Wyborcza.

Читайте також: Подарунок росіянам? Поляки розблокували ПП на кордоні з РФ, українці стоять в чергах

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Євросоюз та введення санкцій зокрема і щодо білоруської деревини, особливо помітним є збільшення обсягів імпорту виробів із дерева з Казахстану: за даними Євростату, протягом 2022-2023 років деревини з цієї країни ввезли на рекордні майже 126 мільйонів євро. Більшість поставок – у Польщу. До повномасштабної війни в Україні Казахстан, лісистість якого складає всього 5% території, майже не постачав дерево в Європу. А от з Білорусі щорічно експортували в Європу деревини на суму близько мільярда євро.

Значне зростання імпорту дерева за останні два роки з Казахстану може свідчити про обхід санкцій з боку Росії та Білорусі. Таку думку висловив представник Польської торгово-промислової палати деревообробної промисловості Петро Гарстка.

У розпорядження журналістів потрапили контракт на майже мільйон євро між казахстанською компанією Nurr-electro та одержувачем – польською компанією PLRBL, а також дані щодо специфікації товару та митні декларації. Як виявилося, і підписи, і відбитки печаток на документах сфальшовані. Перевізник, представник білоруської компанії "Галлардо", підтвердив, що завантаження відбувалося у Білорусі.

У польському МЗС жуналістам відповіли, що питання обходу санкцій не перебуває в їхній компетенції. У Митній службі Польщі зазначили, що не мають фізичної можливості перевіряти всі митні декларації. Із Міністерства внутрішніх справ Польщі надійшла відповідь, що за викладеними у запиті фактами розпочалася перевірка, проте від детальніших коментарів відомство утрималось.

Нагадаємо, що польські протестувальники частково розблокували рух на пункті пропуску "Шегіні-Медика".

  • Вас також може зацікавити:

Чи будуть закриті кордони з Україною: Туск дав остаточну відповідь

ЄС продовжить безмитний режим для України, європейські фермери отримають "бонуси"

З Польщі депортували українських журналістів: розслідували торгівлю Варшави з Росією