RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Зміни у мобілізації: чи зобов'яжуть чоловіків повертатися з-за кордону

У новому законопроєкті щодо мобілізації передбачається, що українці з-за кордоном після актуалізації чи отримання військово-облікових документів не зобовʼязані повертатись в Україну.

Про це повідомив член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в інтерв'ю OBOZ.UA.

Читайте також: Зміни для українців за кордоном: як оновити дані у ТЦК і що вимагатимуть у юнаків

"Жодних обов’язків, які б наставали для цих громадян після актуалізації або отримання військово-облікових документів щодо повернення в Україну, цим законом не встановлено, і механізми такі в принципі дуже складно уявити", - наголосив він.

Водночас Веніславський зауважив, що військовозобов'язані українці, які проживають за межами України, мають оновити свої персональні дані, адже їм можуть надсилати повідомлення та повістки за старими адресами, які зареєстровані в ТЦК.

"Держава витрачає час, матеріальні та людські ресурси, щоб проінформувати людину, яка в принципі не може бути проінформована, оскільки її немає в цьому місті", - пояснив він.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, з 3 квітня почали випускати частину студентів-чоловіків за кордон.

  • Вас може зацікавити:

Чи випускають українців за кордон без QR-коду з ТЦК: що відбувається на кордоні

У Раді вирішили долю ухилянтів за кордоном: що відомо

Серед біженців за кордоном зросла частка чоловіків: інфографіка