RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Чи випускають українців за кордон без QR-коду з ТЦК: що відбувається на кордоні

На час дії воєнного стану та загальної мобілізації лише деяка категорія чоловіків має право виїжджати за кордон – проте навіть зараз з цим виникають труднощі. Законопроєкт про обов’язкові сертифікати з системи “Оберіг" ще не набув чинності, проте інколи прикордонники вже вимагають QR-код у чоловіків.

Про ситуацію з перетином кордону розповідає "Апостроф".

Читайте також: З України з 3 квітня почали випускати частину студентів-чоловіків: кому дозволили виїзд

Ситуація трапилася з представниками однієї з туристичних агенцій - українці не змогли перетнути кордон з Польщею тому, що прикордонники вимагали показати штрих-код з державного електронного реєстру військовозобов'язаних "Оберіг".

"... завертали усіх - списаних, непридатних, батьків трьох дітей, опікунів та далі", – йдеться у повідомленні з наголошенням, що чоловікам казали йти до ТЦК для внесення в систему “Оберіг" та видачі штрих-коду, щоб надалі перетнути кордон.

"Також їм казали на кордоні, що ці штрих-коди будуть десь з середини травня, що все розуміють, але в них є вказівки", – додається у повідомленні.

Варто зауважити, що "Оберіг" - це державний електронний реєстр військовозобов'язаних, що містить інформацію про призовників, військовозобов'язаних та резервістів віком від 18 до 60 років. Система має забезпечувати військовий облік громадян України, проте закон про обов’язкові сертифікати з системи "Оберіг" наразі не набрав чинності. Натомість в мережі вже з’являються подібні ситуації, коли при перетині кордону прикордонники вимагають від чоловіків показати відповідний QR-код.

В тематичних групах, де люди розповідають про ситуацію на кордоні, з’являлися повідомлення, що переважно вони змогли перетнути українсько-польський кордон без проблем під час перевірки документів не мали.

Загальна ідея порталу "Оберіг" полягала в тому, щоб зручно та швидко збирати персональні дані українців віком 18-60 років, тобто призовників, військовозобов'язаних і резервістів. До ресурсу вносять дані, що будуть доступні лише працівникам ТЦК.

Передбачалося, що запуск порталу електронних послуг має допомогти оформити статус учасника бойових дій онлайн, спростити ведення обліку військовозобов'язаних та зручно відображати статус громадянина про придатність до служби.

Варто ще раз наголосити, що наразі закон ще не почав діяти, проте невідомим залишається той факт, чому прикордонникам вже вказали на потребу у перевірці відповідних QR-кодів із системи "Оберіг".

Нагадаємо, раніше у Раді вирішили долю ухилянтів за кордоном.

  • Вас також може зацікавити:

Водіїв хочуть внести в Реєстр військовозобов’язаних: деталі

Виїзд чоловіків з України: які правила діють у березні

Електронний кабінет військовозобов'язаного і е-повістки: що треба знати про зміни