RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Раді вирішили долю ухилянтів за кордоном: що відомо

Комітет із національної безпеки, оборони та розвідки повернув обмеження на консульські послуги громадянам України за кордоном, які не мають військово-облікових документів.

Про це повідомила народний депутат Ірина Фріз.

На сьогоднішньому засіданні було переглянуто деякі попередні рішення та обговорено поправки, запропоновані Комітетом.

Читайте: "Їх треба брати за вухо і вести до ТЦК": мер Конотопа записав звернення до Ради щодо мобілізації

У законопроект повернули положення щодо припинення консульських послуг для українців за кордоном. Це стосується тих мобілізованих громадян України, які не мають документів про військовий облік.

У зв'язку з додатковим обговоренням на запит Міністерства оборони, питання впровадження електронного кабінету було прийнято як "можливість", а не "зобов'язання". Також Комітет вніс до законопроекту про мобілізацію деякі мотивуючі положення.

Редакція, прийнята за основу:

  • Громадяни, які бажають підписати контракт із Міністерством оборони України (МОУ), можуть обрати підрозділ із затвердженого Генеральним штабом переліку.
  • Військовослужбовцям виплачується винагорода за знищене (захоплене) озброєння та військову, бойову (спеціальну, спеціалізовану) техніку супротивника.
  • Військовослужбовцям щомісячно виплачується винагорода за особливості проходження служби у розмірі 10 000 гривень у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
  • Військовослужбовцям надається право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.
  • Не нараховуються штрафні санкції, пеня за невиконання зобов'язань перед підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, у тому числі банками та фізичними особами, а також відсотки за користування кредитом.
  • Один місяць служби зараховується за три місяці.

Нардеп зазначила, що 10 квітня законопроект буде представлений у Раді, а на 11 квітня заплановано фінальне голосування по ньому.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що на Полтавщині ТЦК розшукуватимуть через поліцію 30 тисяч чоловіків, що не з’явилися за повістками.

  • Читайте також:

На Хмельниччині напали на авто ТЦК та побили вікна: відео і всі подробиці

На Волині жінка вигадала "лайфхак" зі спасіння ухилянтів: що з цього вийшло

В Києві взяли на хабарі співробітника ТЦК, який "заробляв" на авто для армії

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.