RU  UA  EN

Понеділок, 3 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 червня

Всі новини

В Ірані призначили дату президентських виборів: хто керує країною зараз

Після загибелі в авіакатастрофі президента Ірану Ібрагіма Раїсі, у країні призначили дату дострокових виборів – нового очільника держави обиратимуть 28 червня.

Про це пише іранське інформагентство IRNA.

Так, за рішенням іранських гілок влади, реєстрація кандидатів відбуватиметься у період з 30 травня до 3 червня, а їхня виборча кампанія — з 12 до 27 червня.

У статті 131 Конституції Ісламської Республіки Іран зазначається, що для управління виконавчими справами країни протягом 50 днів та підготовки до президентських виборів має бути сформована рада.

При цьому, упродовж 50 днів після гибелі чинного президента Ірану його обов'язки виконуватиме перший віцепрезидент Ірану Мохсен Мансурі.

Президент Ірану є головою уряду Ісламської Республіки і займає найвищу виборну посаду в державі, проте він підпорядковується верховному лідеру — аятолі. Аятола є головою держави та командувачем Збройних сил, займаючи найвищу посаду в Ірані. Влада президента обмежена: він може підписувати міжнародні договори, угоди з іншими країнами та організаціями, призначати міністрів і губернаторів, але не має впливу на зовнішню політику та армію.

Нагадаємо, гвинтокрил з президентом Раїсі розбився у Східному Азербайджані, що є однією з провінцій Ірану, у неділю, 19 травня. До інциденту Раїсі зустрівся з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим на прикордонному пункті двох країн на березі річки Аракс.

Також унаслідок авіакатастрофи разом з Раїсі загинули міністр закордонних справ Хосейн Амірабдоллахян, керівник п`ятничної молитви міста Тебріз Мохаммад Алі Аль-Хашем, губернатор Східного Азербайджану Малек Рахматі, керівник групи охоронців президента Мехді Мусаві, а також пілоти та льотний екіпаж.

Раніше "Апостроф" писав про те, чи зміниться ситуація в Ірані після смерті Раїсі.

  • Вас може зацікавити:

Масові страти політв’язнів, дружба з Росією і придушення протестів: що відомо про загиблого президента Ірану

Хто отримає владу в Ірані після загибелі Раїсі: країні пророкують нову хвилю протестів

У Ірані засудили до страти відомого репера, яких підтримував Україну: що про нього відомо