RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

27 вересня

Всі новини

Китай збирає власний "мирний саміт" на противагу українському в Швейцарії

Китай, який не відвідав саміт щодо мирного плану для України у вихідні, лобіює свій альтернативний план. Дипломати називають це "прихованим бойкотом" глобальної зустрічі у Швейцарії.

Про це повідомили у виданні Routers.

Читайте також: Китай назвав єдиний варіант закінчення війни в Україні

У міру наближення саміту миру у Швейцарії Китай посилив свою інформаційну роботу за допомогою зустрічей з іноземними високопоставленими особами, телефонних дзвінків і повідомлень іноземним місіям на китайській платформі WeChat, про це повідомили дипломати.

Лі Хуей, спеціальний представник Пекіна з питань євразійських справ, відвідав Туреччину, Єгипет, Саудівську Аравію та Об’єднані Арабські Емірати минулого місяця і зустрівся з представниками країн, що розвиваються, у їхніх посольствах у Пекіні, повідомили дипломати.

Пояснюючи, чому він не відвідає саміт, Китай намагається переконати країни, що розвиваються, приєднатися до мирного плану з шести пунктів, який він представив із Бразилією в травні 2024 року.

Пропозиція закликає до проведення міжнародної мирної конференції "у відповідний час, визнаний Росією та Україною, за рівноправної участі всіх сторін, щоб добросовісно обговорити всі мирні плани".

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров припустив, що Китай може провести таку зустріч.

Диктатор путін висловив підтримку плану Китаю щодо вирішення кризи мирним шляхом, заявивши, що Пекін повністю розуміє, що за цим стоїть.

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї минулого тижня заявив, що 45 країн підтримали пропозицію, а понад 20 "серйозно розглядають можливість" приєднатися до мирного саміту Китаю.

Раніше "Апостроф" писав про те, що Китай офіційно оголосив про підготовку нападу на Тайвань.

  • Вас може зацікавити:

Перемир'я поки що неможливе: головні тези розмови Зеленського з журналістами про війну і не тільки

Зеленського закликали попросити Захід про направлення іноземних військ в Україну

Лідери G7 вирішили передати Україні $50 мільярдів доходів від заморожених активів РФ