RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

21 вересня

Всі новини

Україна отримає цього року не більше ескадрильї F-16: яку задачу вони виконуватимуть

Україна протягом 2024 року отримає не більше однієї ескадрильї винищувачів F-16 (близько 20 літаків) і, як очікується, до літа цього року навчання завершать лише шість пілотів, оскільки кількість місць у програмі обмежена, і вона супроводжується затримками.

Про це йдеться у статті The Washington Post.

Українські та західні офіційні особи попереджають, що літаки навряд чи вплинуть на поле бою. Перші F-16, швидше за все, послужать для посилення ППО – збивання повітряних цілей, таких як ракети, безпілотники та літаки – а не для ударів по наземних силах Росії та інших військових об'єктів поблизу фронту.

"Чиновники заявили, що літаки, принаймні на початковому етапі, навряд чи підлітатимуть надто близько до лінії фронту, а значить, неясно, чи зможуть вони взагалі перешкодити атакуючим літакам противника перетинати кордон України з російського повітряного простору", - пише видання.

Український військовий чиновник на умовах анонімності розповів, що десятки пілотів було залучено до навчання F-16. Але через брак інструкторів та навчальних закладів Україна змушена відправляти одну групу пілотів та інженерного персоналу за раз.

За словами представника Міноборони, Україна також не може дозволити собі розлучатися з надто великою кількістю досвідчених пілотів на такий тривалий термін, оскільки вони необхідні для виконання бойових завдань.

"Головне обмеження... - це кількість літаків і час навчання. Якщо у Росії 300 [винищувачів], а у вас набагато менше, ви не зможете діяти належним чином. Ми не будемо використовувати їх занадто близько до росіян через загрозу з боку ППО", - заявив український чиновник.

Захист F-16 на землі також буде складним завданням з огляду на те, що всі аеродроми України знаходяться в межах досяжності російських ракет. Нещодавно Москва завдала ударів по кількох літаках, що залишилися відкритими на злітно-посадкових смугах. Український військовий чиновник заявив, що "неможливо" для Києва збудувати криті бетонні ангари для повного захисту літаків. Натомість Україна використовує методи маскування і навіть розміщує моделі літаків на аеродромах як приманки.

Високопоставлений український військовий урядовець заявив, що Росія готується до того, що Україна отримає F-16. Наприкінці минулого року вона запустила кілька ракет із фіктивними боєголовками із системи ППО С-400. Снаряди досягли Кременчука. Чиновник висловив підозру, що Москва випробовує дальності дії С-400, щоб збивати літаки.

Як повідомляв "Апостроф", Нідерланди зробили дивну заяву про підготовку українських пілотів для управління -16 у Румунії.