RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

21 червня

Всі новини

Грабежі і вбивства мирних людей: в ООН з'ясували, що творять російські найманці в Африці

Російські найманці, які вбивають мирних жителів і в тому числі дітей на території Центральноафриканської Республіки, також під час великої військової операції на початку цього року грабували будинки і застрелили віруючих в мечеті.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на звіт для Ради Безпеки ООН, заснований на фотознімках і конфіденційних свідченнях свідків і влади.

Згідно з даними звіту, хоча російські найманці і діють під виглядом беззбройних військових радників, взимку цього року під час наступу з витіснення повстанців з декількох міст, вони вели в бій урядові війська.

Серед порушень з боку російських і союзних урядових військ "випадки надмірного застосування сили, не вибіркові вбивства, захоплення шкіл і великомасштабні грабежі, в тому числі гуманітарних організацій".

Так, в грудні російські служби безпеки обстріляли вантажівку, що наближалася до блокпосту в місті Гримар. Загинули троє мирних жителів, ще 15 отримали поранення.

У лютому російські найманці на чолі урядових військ атакували мечеть Аль-Таква в Бамбарі, де повстанці сховалися серед віруючих. Під час штурму мечеті було вбито щонайменше шестеро мирних жителів.

Згідно з даними звіту, російські війська також убили ще п'ять мирних жителів, серед яких було двоє людей з обмеженими можливостями. Також під час обшуків будинків росіяни крали гроші, цінності та мотоцикли.

Своєю чергою російські офіційні особи заперечують як вбивства мирних жителів їх силами, так і інші незаконні дії. Координатор російської військової місії в Бангі заявив, що повстанці використовували мечеть Таква як вогневу позицію, але заперечив, що росіяни проникли в будівлю або відкрили вогонь по мирних жителях.

Як повідомляв "Апостроф", на території ЦАР діють бійці російської приватної військової компанії (ПВК) "Вагнера", багато з яких раніше воювали на Донбасі.