RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Президент ПАР придумав, як не заарештовувати Путіна на саміті БРІКС: заява

Президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що президент РФ Володимир Путін не братиме участі у 15-му саміті країн БРІКС – Бразилії, Росії, Індії, Китаю та ПАР. Таким чином він уникне арешту за рішенням Міжнародного кримінального суду.

Про це йдеться на офіційному сайті президента ПАР.

Читайте також: Ще на крок ближче до Гааги: Путін цинічно визнав депортацію дітей до Росії, відео

"Президент Рамафоса в останні місяці та тижні провів низку консультацій щодо проведення зустрічі на найвищому рівні. Остання консультація президента з цього приводу відбулася вчора ввечері, у вівторок, 18 липня 2023 року, на Діалозі політичних партій БРІКС у Гаутенгу. ...За обопільної згоди, президент Російської Федерації Володимир Путін не братиме участі у саміті, але Російська Федерація буде представлена міністром закордонних справ Сергієм Лавровим", - йдеться у повідомленні.

Таким чином, президент ПАР знайшов виправдання, щоб не заарештовувати російського диктатора, ордер на арешт якого видав Міжнародний суд, відповідно до Римського статуту, який ратифікувала ПАР.

Раніше Рамафоса знаходив інші виправдання, чому Путін не може бути заарештований у ПАР, наприклад, можливе оголошення війни РФ країні у відповідь.

Саміт БРІКС у Йоганнесбурзі, де будуть присутні лідери Китаю, Бразилії, Індії та ПАР, мав стати першою великою закордонною поїздкою Путіна з початку війни з Україною. Але ордер Міжнародного суду, виданий у березні, завадив кремлівським політтехнологам, які сподівалися, що саміт міг би продемонструвати провал спроб ізолювати РФ.

Офіційних заяв від російської сторони поки що не прозвучало.

Нагадаємо, Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна, а також уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової. Вони підозрюються у скоєнні незаконної депортації та переміщення дітей із тимчасово окупованих районів України до Російської Федерації, які відбувалися, як мінімум, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Вас може зацікавити:

Путін піде під трибунал: Міжнародний суд видав ордер на арешт

"Оцінили нашу роботу": оточення Путіна відреагувало на рішення МКС

Є реальна перспектива: Зеленський про ордер МКС на арешт Путіна