RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

США зробили важливу заяву про переговори щодо Донбасу

Сполучені Штати Америки готові підключитися до "нормандського формату" щодо врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях.

Про це повідомляє видання ZN, UA, посилаючись на слова спеціального представника Державного департаменту США Курта Волкера.

"Якщо є потреба в більш широкому форматі, звичайно, ми підключимося. При цьому ми повністю підтримуємо "нормандський формат". Як я завжди говорив, проблемою цих зустрічей є не формат, а політична воля Росії провести в життя свої зобов'язання по Мінським угодам... Що б ви не робили для створення умов для реального миру і щоб Росія виконувала Мінські угоди, ми готові приєднатися і допомогти", - заявив Волкер.

Відзначимо, що в "нормандську четвірку" зараз входять Україна, Франція, Німеччина і Росія.

Перед цим президент Франції Еммануель Макрон висловив надію в найближчі тижні скликати "нормандську четвірку" для нового раунду переговорів. На зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним Макрон сказав, після обрання Володимира Зеленського президентом України з'явилися реальні можливості для досягнення миру в Донбасі.

Волкер зазначив, що згоден з цим, однак підкреслив, що головні проблеми щодо врегулювання ситуації на сході України пов'язані з Росією.

"Зеленський, без сумніву, користується підтримкою, у нього є мандат в парламенті, у нього є воля це зробити, але проблемою завжди була Росія. Я сподіваюся, що це нова можливість, і Росія змінить свою поведінку", - додав Волкер.

Як повідомляв "Апостроф", близький до Кремля експерт, директор Центру політичної кон'юнктури РФ Олексій Чеснаков розповів журналістам про цілі країни-агресора на Донбасі, за його словами, Росія намагається домогтися для окремого українського регіону "справжнього особливого статусу" і бажано, щоб він був закріплений в Конституції України.