RU  UA

Трамп "бомбардує" свій ядерний електорат: чи варто країнам НАТО боятися погроз експрезидента

Якщо Трамп каже, що він залишить країни НАТО без сприяння, якщо вони не витрачатимуть 2% від ВВП на оборонні потреби, то його словам варто повірити.

Це в ефірі Апостроф TV зазначив політтехнолог Михайло Шейтельман.

Читайте також: Трамп підтримає Росію у разі війни з НАТО: в Альянсі жорстко відповіли

Чоловік зауважує: не потрібно думати, що це лише передвиборча риторика. Він згадує, як у 2016 році Трамп говорив, що, отримавши перемогу на виборах, скасує реформу охорони здоров'я часів Барака Обами (так званий Obamacare). "Зайшовши в Білий дім, Трамп це і зробив", – підсумовує Шейтельман.

Він також згадує, що Трамп також обіцяв заборонити мусульманам в'їзд до США. "Він також виконав цю обіцянку, але далі вже стали грати інші чинники - поділ влади, система стримувань і противаг, і Трамп не зміг зробити багато чого з того, що обіцяв", – зауважує політтехнолог.

Надалі в ефірі Михайло зауважив наступне: "Зараз він може ніби звітувати перед своїми виборцями. Мовляв, дивіться, що з європейських країн НАТО раніше тільки 4 країни витрачали 2% ВВП на оборону, а зараз уже 10 країн. Хоча тут справа в російській загрозі, а не в самому факторі політики Трампа".

Політтехнолог зазначає, що атаки Трампа на країни НАТО та погрози вивести США з Альянсу спрямовані на його ядерний електорат, "...який становить, грубо кажучи, близько 20% виборців".

Відтак Михайло припускає: "Трампу потрібні ще умовні 31% голосів, щоб перемогти. Питання, наскільки для цієї категорії виборців США взагалі цікава тема зовнішньої політики, зміцнення оборонного потенціалу НАТО. Близько 80% громадян США, навіть якщо їм сказати, що РФ ось уже готує напад на Естонію, не стануть особливо турбуватися".

Політтехнолог вважає, що "...НАТО, агресія РФ проти України, можлива атака Кремля на країни Балтії - це для американського виборця другорядні питання", Він згадує, що американці цілком логічно думають про власні внутрішні проблеми, серед яких основна тема – міграція, стіна на кордоні з Мексикою. Саме ці теми й визначатимуть хід перегонів.

"Відповідно, Трамп, атакуючи НАТО, розповідаючи про те, як він "зупинить війну" проти України, дає зрозуміти, що все це потрібно для того, аби вивільнити час і ресурси, щоб зайнятися внутрішніми проблемами. Саме на це і реагує американський виборець", – наголошує Шейтельман.

Раніше ми вже розповідали про риторику Дональда Трампа перед виборами.

  • Вас також може зацікавити:

Трамп закликав не допомагати Україні: що сказав скандальний політик

Чи має Трамп президентський імунітет у справі щодо штурму Капітолія: суд зробив заяву

Трамп видав нову цинічну заяву напередодні голосування за допомогу Україні