RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Джонсон вніс в Конгрес чотири окремі законопроекти, один з них – з допомогою Україні

Спікер Палати представників США Майк Джонсон, який раніше анонсував голосування за військову допомогу Ізраїлю, вказав на чотири окремі законопроєкти щодо допомоги, зокрема і для України. Джонсон каже, що проєкти будуть проголосовані до кінця тижня – Білий дім висловив власну позицію щодо цього.

Про це писало видання The Hill.

Читайте також: Допомога у кредит? Що пропонує Джонсон для України

Зауважується, що спікер Палати представників США Майк Джонсон оприлюднив схему свого плану передачі іноземної допомоги через Палату представників – він подав чотири окремі законопроєкти, що стосуються допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та інших пріоритетів національної безпеки.

Він оприлюднив свою пропозицію під час закритої конференції Палати представників Республіканської партії в понеділок, 15 квітня.

Проте його стратегія викликала негативну реакцію з боку, зокрема, деяких консервативних законодавців, що вимагали, щоб будь-яка додаткова допомога Україні супроводжувалася посиленням безпеки на кордоні США та Мексики. Так представниця Марджорі Тейлор Грін вказала наступне:

"Багато консерваторів дуже засмучені тим, як це відбувається".

Перший план полягає в перенесенні процедурної норми, що регулює всі чотири законопроєкти, відтак Україна, Ізраїль і Тайвань отримають кожен свій проєкт, а четвертий – зосереджується на пріоритетах нацбезпеки. Зауважується, що кожна пропозиція голосуватиметься окремо.

Також четвертий законопроєкт, що стосується національної безпеки, міститиме, за словами спікера Джонсона, пропозицію допомоги для України через конфіскацію російських активів та план надання частини допомоги у вигляді позик.

Проте The Hill зауважує, що інший законодавець від Республіканської партії вказав на те, що це також включатиме заборону TikTok і конвертовані позики на гуманітарну допомогу.

Проте реакція на таку заяву Джонсона щодо допомоги іноземним державам у понеділок була неоднозначною. Зокрема представник Республіканської Республіки Елі Крейн вказувала наступне:

"Мені подобається той факт, що Джонсон їх розлучив".

Білий дім проти розділення

Реакція Білого дому також свідчить про те, що вони вважають зайвим розділяти один законопроєкт про допомогу. Зокрема прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр в понеділок, 15 квітня, на брифінгу вказала, що "ми не ухвалимо окремого" документа, що передбачає допомогу лише для Ізраїля – вона вважає, що це затягне процес:

"Окремий проєкт насправді не допоможе Ізраїлю й Україні. Це фактично затримає… необхідну допомогу".

Замість цього вона закликала Палату представників законопроєкт Сенату про загальну міжнародну допомогу Ізраїлю, Україні та Тайваню розміром 95 мільярдів доларів.

Нагадаємо, раніше в Конгресі досягли згоди щодо голосування за допомогу Україні та Ізраїлю.

  • Вас також може зацікавити:

Треба активізуватися: коли Палата представників США затвердить допомогу для України

Час спливає: коли Канада передасть Україні унікальні дрони SkyRanger

Соратниця Трампа в Конгресі анонсувала голосування за допомогу Україні і Ізраїлю