RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

30 вересня

29 вересня

Всі новини

В США відреагували на перехоплення російських і китайських винищувачів біля Аляски

В США прокоментували нещодавнє перехоплення двох російських бомбардувальників ТУ-95 і двох китайських бомбардувальників H-6 у зоні розпізнавання протиповітряної оборони біля Аляски.

Про це пише "Голос Америки", посилаючись на речників Пентагону і Держдепу США.

Речник Державного департаменту США Метью Міллер вказав: "Це загроза безпеці Сполучених Штатів".

Міллер нагадав, що у Вашингтоні вже довгий час стурбовані тим, як розвивається військове співробітництво між Китаєм і Росією, зокрема тим, як Китай "продовжує підживлювати війну Росії проти України".

Разом з цим міністр оборони США Ллойд Остін наголосив, що нещодавні спільні польоти російських і китайських літаків, "не стали несподіванкою". Він додав:

"Ми уважно моніторили ці літаки, відстежували їх та перехопили. Це демонструє, що наші збройні сили весь час напоготові, і що у нас є дуже хороші можливості спостереження".

Він відзначив, що це вперше, коли Росія і Китай "здійснили політ таким чином". За його словами, якщо для Сполучених Штатів Америки виникне виклик або загроза, американські військові "будуть діяти правильно".

Варто нагадати, що 25 липня медіа, зокрема ABC News, писали, що винищувачі США і Канади перехопили російські і китайські бомбардувальники, що летіли в міжнародному повітряному просторі поблизу Аляски в середу.

За словами американського чиновника, це був перший випадок перехоплення китайських військових літаків у цьому районі, і перший випадок, коли російські та китайські бомбардувальники пролетіли разом поблизу Аляски.

Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (NORAD) заявило, що вони "виявили, відстежили і перехопили два російські літаки ТУ-95 і два військові літаки H-6 КНР [Китайської Народної Республіки], що діяли в зоні ідентифікації ППО Аляски (ADIZ) 24 липня 2024 року".