RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

Всі новини

В Японії поширюється нова хвороба, здатна вбити за 48 годин

В Японії набирає обертів шокова реакція організму на рідкісний різновид "м’ясоїдної бактерії", що може вбити за 48 годин. За нинішніх темпів зараження, кількість хворих даним синдромом цьогоріч може сягнути 2 500 людей.

Про це повідомив професор-інфекціонист з Токійського медичного університету Кен Кікучі у коментарі Bloomberg.

Читайте також: Знайдено найдавніші людські віруси: існували 50 тисяч років тому

Йдеться про стрептокок групи А, який ще називають "м'ясоїдна бактерія" - це бета-гемолітична грампозитивна бактерія, яка передається повітряно-краплинним та контактним шляхом.

Саме стрептококом А люди хворіють часто, але стрептококовий токсичний шоковий синдром зустрічається дуже рідко. Це особлива реакція організму на цю хворобу. У більшості випадків, зараження починається з болю в горлі та набряку ніг. Через лихоманку та низький кров'яний тиск швидко прогресує некроз ніг.

"Більшість смертей відбувається протягом 48 годин. Як тільки пацієнт помічає набряк на стопі вранці, до обіду набряк може поширитися на коліно. І людина може померти протягом 48 годин", - пояснив Кікучі.

Він додав, що кількість випадків такого шоку може сягнути у 2024 році 2 500 людей, третина з яких може померти. Водночас професор наголосив, що слід дотримуватись "елементарної гігієни" та лікувати будь-які відкриті рани.

Станом на початок червня, в Японії зафіксували 977 випадків синдрому стрептококового токсичного шоку - більше, ніж рекордний 941 випадок, зареєстрований за весь 2023 рік. Вперше ця хвороба з'явилася 2017 року, тоді нею заразилися десятки людей.

Нагадаємо, Японія планує до 2050 року побудувати "космічний ліфт".

  • Вас може зацікавити:

Чи правда миття курячих яєць робить їх безпечнішими для споживання: відповідь знають не всі

У Києві та області зафіксували спалах гепатиту: як вберегтися від небезпеки

Що таке лямбліоз і як він передається: лікар розповів про поширену кишкову інфекцію