Лайм

Чи правда миття курячих яєць робить їх безпечнішими для споживання: відповідь знають не всі

Перевірте себе

Кожен із нас практично щодня відвідує супермаркет чи базар, щоб купити овочі, фрукти та інші продукти. Однак не всі знають, як правильно зберігати їх вдома, щоб максимально зберегти корисні властивості та не нашкодити організму. І якщо ви вже знаєте плюси та мінуси зберігання хліба в холодильнику, візьміть собі на замітку, чи потрібно мити курячі яйця. TheLime вирішив докладніше розповісти про це.

Читайте також: Як зберігати яйця у холодильнику, щоб вони довше залишалися свіжими.

Побоюючись, що курячі яйця можуть бути забруднені сальмонелою, яка викликає діарею, лихоманку, блювоту та шлункові спазми, деякі люди миють їх відразу ж після покупки, а потім кладуть на зберігання в холодильник. Однак так робити категорично не можна.

Фото: pixabay.com

Справа в тому, що під час миття видаляється захисна кутикула, яку ще називають муцином. Це глікопротеїн, що захищає внутрішню частину яйця від забруднення. За відсутності муцину зовнішня поверхня яєчної шкаралупи, пориста за своєю природою, стає вразливою до бактерій та мікробів.

Читайте также: Чим відрізняються яйця С0, С1, С2 і що означають позначки на шкаралупі.

Крім того, кутикула захищає яйце від зневоднення та є природним бар'єром проти звичайних забруднювачів, присутніх у мікрофлорі на поверхні яйця.

Зазначимо, що існує два типи зараження яєць сальмонелою та іншими мікроорганізмами:

    - вертикальним шляхом, що викликається інфекцією яєчників чи яйцевода у курей;

    - горизонтальним шляхом, що виникає, коли речовини-забруднювачі проникають у яйце через шкаралупу з пташиного посліду або пилу в гнізді.

Миття яєць не допоможе при вертикальному забрудненні, а при горизонтальному може збільшити ризик сильнішої крихкості яйця та забруднення його вмісту. Тому в більшості випадків мити яйця перед тим, як покласти їх у холодильник чи розбити, не варто. Якщо ж вам все ж таки необхідно очистити яйця від посліду і пір'я, найкраще швидко промити їх у теплій (не гарячій) воді, а потім ретельно висушити тканиною або паперовим рушником перед використанням або зберіганням в холодильнику.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Безвідмовний лайфхак, який допоможе відрізнити сире яйце від вареного.
  2. Як зберегти їжу без холодильника: 7 корисних порад.
  3. Як зберігати лимони, щоб вони довше не висихали у холодильнику: простий лайфхак.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також