RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Вони перейшли всі межі: Ердоган різко відреагував на дипскандал з Нідерландами

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган зробив різку заяву з приводу дипломатичного скандалу з Нідерландами, де з Амстердама був висланий турецький міністр у справах сім'ї і соціальної політики.

"Якщо влада Нідерландів приносить в жертву виборів відносини з Туреччиною, то вони відповідатимуть за це", - сказав Ердоган, передає агентство "Анадолу".

За його словами, влада Нідерландів перейшла всі межі.

"Дійшло до того, що генконсула не випускали з будівлі дипмісії Туреччини. Все це говорить про те, що нацизм на Заході відроджується. Чим влади Нідерландів можуть пояснити свої кроки? Туреччина відповість на це. Влада Нідерландів нарешті навчиться нормам дипломатії. Думаю, що і 250 тисяч турків, що проживають у Нідерландах, скажуть своє слово на виборах 15 березня в цій країні", - зазначив Ердоган.

Він також звинуватив Європу в расизмі і відсутності реакції на ксенофобію і сепаратизм.

"А потім їм не подобається, коли президент Туреччини критикує ЄС! Звичайно ж, у них є причини для занепокоєння", - заявив Ердоган.

"Раніше я вважав, що нацизм переможений, але це було моєю помилкою. Нацизм відродився на Заході. Мої слова викликали негативну реакцію в Європі. Якщо це не так, то як же можна назвати заборону відвідувати турецьку дипмісію міністру Туреччини у справах сім'ї та соціальної політики Фатме Бетуль Саян Кайя? Причому міністр перебувала в автомобілі з дипломатичними номерами у супроводі тимчасового повіреного у справах Туреччини!

Як все це пояснять світовій спільноті? Можливо, в Амстердамі заявлять, що не запрошували міністра. Хоча абсолютно зрозуміло, що власник дипломатичного паспорта у відповідності з міжнародним правом мають право відвідувати будь-яку країну. Але якщо керуватися методами фашистів і нацистів, то можна обґрунтувати будь-які свої дії", - сказав президент Туреччини.

Раніше Ердоган прокоментував заборону влади Нідерландів на посадку в аеропорту Роттердама літака голови МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу.

Як повідомляв "Апостроф", 12 березня протестувальники в Стамбулі зняли з будівлі консульства Нідерландів прапор.