RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Польща готує масштабну хвилю декомунізації

Інститут національної пам'яті Польщі назвав 943 вулиці на всі території країни, які потрапляють під дію закону про декомунізацію.

Про це повідомляє "Польське радіо".

До 2 вересня місцеві органи влади можуть самостійно внести зміни у назви вулиць, які ставляться до тоталітарних режимів, зокрема комунізму.

Згідно із законом від 1 квітня 2016 року "назви будівель, споруд та об’єктів громадського призначення, зокрема доріг, вулиць, мостів та площ, надані органами місцевої влади, не можуть увіковічувати осіб, організації, події та дати, що символізують комунізм або інший тоталітарний устрій, а також в інший спосіб пропагувати такий устрій". Згідно із законом, "пропагандою комунізму вважаються також назви, що нагадують про осіб, організації, події або дати, що символізують репресивну, авторитарну та несуверенну систему влади у Польщі в 1944-1989 роках".

Зокрема, будуть перейменовані наступні вулиці: вулиця 1 Армії Війська польського, 22 липня, 9 травня, Червоної армії, Героїв Сталінграда (також Захисників Сталінграда), Польського комітету національного визволення (PKWN), 10-річчя або 40-річчя Польської Народної Республіки і інші.

Інститут національної пам'яті Польщі наголошує, що, якщо до 2 вересня органи місцевої влади не перейменують відповідні вулиці, тоді це будуть робити воєводи, пропонуючи нові назви.

Як повідомляв "Апостроф", в Польщі відреагували на протести України щодо наміри польської влади зобразити у нових паспортах фото зі Львова.