RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

У Чехії на парламентських виборах зі значним відривом перемагають "друзі Путіна"

На виборах в нижню палату парламенту Чехії зі значним відривом лідирує популістська партія мільярдера Андрія Бабіша "Акція незадоволених громадян" - ANO.

Про це свідчать результати голосування після підрахунку 96% голосів виборців, передає "Європейська правда" з посиланням на Aktualne.

Партія ANO, заснована одним з найбагатших людей Чехії та екс-міністром фінансів Андрієм Бабішем, набрала близько 30% голосів.

На другому місці опинилася проросійська "Громадянська демократична партія" (ODS), яка отримала 11% голосів виборців.

Третя - праворадикальна SPD з майже 11% голосів. SPD і її лідер Томіо Окамура не приховують скасувати антиросійські санкції, а також фактично не заперечують фінансування з боку РФ.

Нова політична сила "Партія піратів" на четвертому місці, набравши трохи більше 10% голосів.

Комуністична партія Чехії та Моравії, яка багато місяців поспіль намагалася блокувати ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною, опинилася на п'ятому місці, набравши 8% голосів.

Розгромним став результат для Соціал-демократичної партії, яка до цих виборів була правлячою. Вона посіла шосте місце і отримала лише близько 7,5% голосів.

Також в чеський парламент проходять ще дві партії: Християнсько-демократичний союз - Чехословацька народна партія (5,8%) і "Мери і незалежність" (5,2%).

Таким чином, проросійські партії набирають у сукупності більш як 50% голосів.

Відзначимо, що Андрій Бабіш неодноразово виступав за скасування санкцій проти РФ, а також підтримав слова президента Чехії Мілоша Земана, який запропонував виплатити Україні якісь "відступні" за анексований Крим і закрити це питання. Також опоненти раніше критикували Бабіша за підтримку анексії півострова. Крім цього, лауреат Пулітцерівської премії журналістка Енн Аппельбаум називала Андрія Бабіша одним з агентів впливу Кремля у Східній Європі.

Докладніше про ситуацію з висловлюваннями Земана про Крим читайте в матеріалі "Апостроф": "Кремль нічого не дасть: європейський "друг" Путіна помилився з Кримом".