RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Країна ЄС "оголосила" священиків РПЦ шпигунами Путіна

У Греції, через конфлікт між Російською православною церквою і Константинопольським патріархатом з питання про автокефалію української церкви, почали відхиляти або лише частково задовольняти запити священиків РПЦ в отриманні шенгенських віз.

Про це з посиланням на джерела повідомляє BBC.

Зокрема, краснодарський священик Василь Плиска розповів, що подавав запит в грецьке консульство на мультивізу для поїздки на Афон, проте отримав короткочасну візу на 45 днів.

"Це рішення грецького уряду, давали раніше на два - три роки, а зараз дали на 45 днів. Це не один випадок, всім священикам так дають", - розповів він.

Близьке до Константинополю джерело розповіло, що це нова політика уряду Греції.

"Тепер священики РПЦ сприймаються як потенційні шпигуни і агенти впливу", - пояснив він.

Джерела в РПЦ і Константинополі повідомили, що проблеми з візами у російських священиків пов'язані з процесом надання незалежності українській церкві.

"Константинопольський патріархат бореться з Російською церквою за вплив у православному світі", - пояснило джерело в РПЦ. Ще один співрозмовник видання розповів, що у Московського і Константинопольського патріархатів зараз "гострі відносини через Україну".

Константинопольський патріархат тісно пов'язаний з грецькою церквою, а монастирі на горі Афон безпосередньо підпорядковані Вселенському патріархату.

Джерело, близьке до Константинополю, розповіло, що духовенство Константинопольського патріархату отримує зарплату з бюджету грецької церкви. Зараз РПЦ намагається максимально перешкодити отриманню Україною автокефалії, погрожуючи великим розколом, подібним до розколу 1054 року, коли християни розділилися на католиків і православних.

Нагадаємо, докладніше про надання українській церкві автокефалії читайте в матеріалі "Апострофа": Томос під питанням: Порошенко варто чекати "сюрпризів".