RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Томос під питанням: Порошенку варто чекати "сюрпризів"

Усе ще немає ясності в питанні автокефалії

Усе ще немає ясності в питанні автокефалії Фото: УНІАН

За три тижні до святкування 1030 річниці Хрещення Русі 28 липня в питанні томосу про автокефалію православної церкви в Україні немає ясності. Судячи з усього, всупереч надіям президента Петра Порошенка, під чиїм контролем ведуться переговори з Константинопольським патріархатом, рішення останніх про автокефалію для України не буде ухвалено до свята. Бути чи не бути єдиній помісній церкві, розбирався "Апостроф".

В Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП) на чолі з митрополитом Онуфрієм вважають, що Константинополь не буде квапити події. Джерела "Апострофа" в УПЦ МП кажуть, що інші помісні церкви або категорично проти (насамперед Московський патріархат), або вичікують, стежачи за ситуацією. Однак побоювання породити новий церковний розкол в Україні притаманні й тим, й іншим. У такій ситуації Вселенський патріарх Варфоломій не буде в односторонньому порядку наділяти самостійністю православних в Україні, вважає джерело в УПЦ МП. Там взагалі схиляються до думки, що Константинополь веде велику гру з Москвою за вплив у православному світі, а Україна – одна з карток у "колоді".

В Українській православній церкві Київського патріархату (УПЦ КП), яку очолює патріарх Філарет, теж погоджуються, що до 28 липня або в цей день томосу може і не бути. Але загальне рішення про автокефалію нібито вже ухвалене Варфоломієм, а терміни – справа десята. Експерти попереджають: церковна самостійність не стане універсальним ліками від численних "хвороб" українського православ'я. І створення дійсно єдиної помісної православної церкви – питання не одного року.

Софроній взяв самовідвід

У контексті автокефалії для України минулого тижня найбільш важливим стало твердження митрополита Черкаського і Канівського Софронія, що він не підписував заяву єпископату УПЦ МП за збереження нинішнього статусу церкви – широкої автономії в межах Російської православної церкви (РПЦ).

Документ за підписом 72 архієреїв на чолі з митрополитом Київським Онуфрієм з'явився за підсумками наради у Києво-Печерській Лаврі 25 червня, наробивши багато галасу.

"Наявний канонічний статус цілком достатній для того, щоб Українська православна церква плідно здійснювала свою місію серед народу України. Спроби змінити цей статус призведуть тільки до обмеження прав і свобод, якими наділена наша церква, маючи права широкої автономії", - сказано в заяві.

25 червня в Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі відбулося архієрейська нарада, на якій обговорювалися перспективи надання Україні автокефалії від Константинополя Фото: news.church.ua

За словами владики Софронія, він лише зареєструвався на цій зустрічі. "Я підписав, що я був присутній. Усі члени, які там були, підписувалися, що вони брали участь, слухали... А що писали звернення... При мені такого не писали. Не знаю, можливо, пізніше хтось написав?" – повідомив "5 каналу" митрополит.

Владика Софроній належить до автокефального лобі в УПЦ МП і автономістських поглядів не приховує. Для його однодумців – причому не тільки в церковних колах, а й у миру – сказане стало приводом засумніватися в узгодженості заяви, опублікованої після архієрейського наради. Більш того, за гарячими слідами автокефалісти всередині УПЦ МП написали альтернативне звернення до Вселенського патріарха, у якому переконували Константинополь ігнорувати переговірників з Синоду УПЦ МП, що не бажають домагатися помісної церкви для України. Імена підписантів залишаються невідомими, а його текст опублікували лояльні ЗМІ.

В УПЦ МП наполягають: митрополит Черкаський і Канівський знав зміст документа, під яким підписався. "Реєстраційних аркушів взагалі не було на засіданні, оскільки нарада розпочалася спонтанно після завершення трапези. У ході обговорення поїздки делегації УПЦ на Фанар (історична місцевість в Стамбулі, де багато століть знаходиться резиденція Константинопольського патріарха, - "Апостроф") і взагалі історії з томосом серед архієреїв виникла ідея сформулювати позицію церкви з цього питання. Вирішили спочатку проговорити тези заяви, а потім – якщо ми довіряємо Блаженнішому (митрополиту Онуфрію, - "Апостроф") – на цій базі підготувати повноцінний документ з узгодженими ідеями. Запитали архієреїв, чи всі згодні з таким порядком. "Владика Софроній, ви згодні?!" "Згоден!" Його виділили, адже він відкрито виступає за автокефалію і дискутував на цьому засіданні з опонентами. Після цього зібрали підписи", - розповідає "Апострофу" очевидець архієрейського наради.

Єпископ УПЦ МП, митрополит Черкаський і Канівський Софроній Фото: internetsobor.org

Чому митрополит Черкаський і Канівський тепер пропонує іншу версію подій, співрозмовник не знає, але звертає увагу, що, незважаючи на спростування, владика Софроній не відкликає підпис. "Він все-таки церковна людина і на розкол не піде", - аргументує джерело, що попросило про анонімність.

Як би там не було, навіть без Софронія заява відображає позицію переважної більшості єпископату УПЦ, який включає 85 архієреїв, за даними на 2017 рік.

Візантійська дипломатія

У той же час на Фанарі зараз зайняті більше майбутнім візитом делегації Константинопольського патріархату в Москву 9 липня. Співрозмовники в УПЦ МП і УПЦ КП сходяться на думці, що з цією поїздкою пов'язана остання гучна заява Вселенського патріарха, що Константинополь ніколи не визнавав передачу Київської митрополії Москві, а зараз, як "Мати-Церква", хоче допомогти відновити в Україні "розділене церковне тіло", тобто православну єдність. Речник УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря) побачив у сказаному добрий знак для прихильників автокефалії в Україні.

Делегація УПЦ МП на Фанарі, 23 червня 2018 року Фото: Прес-служба Вселенського Патріарха

"Цією промовою патріарх ще раз засвідчив рішучі наміри розв'язати українське церковне питання. Свого часу патріарх успішно діяв у вирішенні кризових ситуацій в церквах Албанській, Кіпрській, Єрусалимській. Таким чином, не відповідає дійсності твердження, що Вселенський патріарх після візиту до нього делегації МП з України згоден "відкласти питання" (томосу, - "Апостроф")", - написав владика Євстратій на своїй сторінці в Facebook.

Як він сподівається, рішення Константинополя буде в "найближчі місяці". "Я думаю, що менш ймовірно, що томос буде отримано до цього часу (до річниці Хрещення Русі, - "Апостроф"), ніж отримано пізніше. Будь-яка наступна чергова сесія синоду. А синод в Константинопольському патріархаті збирається кожен місяць", - заявив представник УПЦ КП в ефірі "Радіо Свобода".

"Головне, що патріарх Варфоломій внутрішньо вже погодився (з наданням томосу Україні, - "Апостроф"), - говорить релігієзнавець Людмила Филипович. - Інакше він би мовчав, як попередні 25 років. А він досить часто виступає на цю тему".

Але є й інша думка: Фанар не буде поспішати з наданням церковної самостійності Україні. А риторика Вселенського патріарха розрахована на Москву, з якою у Константинополя давні рахунки. Церкви ведуть суперечку за першість у православному світі й накопичили чимало образ.

"Константинопольський патріархат не може ігнорувати думки інших помісних церков і ухвалити рішення про автокефалію в односторонньому порядку. Якщо порівнювати ситуацію з ЄС, то, скажімо, Німеччина не може прийняти Україну в цей союз без згоди інших країн-членів. До того ж канонічна Українська православна церква (УПЦ МП, - "Апостроф") чітко висловилася з цього приводу. А ніхто інший в Україні не присутній в церковному правовому полі. І навряд чи будуть у нас подвір'я Константинопольського патріархату ("посольства"), адже на це потрібний наш дозвіл. Неможливо відкрити посольство в країні без її дозволу. Зважся Константинополь піти на відкриття подвір'їв, це ускладнить відносини між нашими церквами", - говорить "Апострофу" речник УПЦ МП протоієрей Миколай Данилевич.

Патріарх Константинопольський Варфоломій I Фото: EPA/UPG

Але якщо томосу до 28 липня не буде, Адміністрація президента, яка розкручує цю історію з "прицілом" на виборчу кампанію Порошенка, опиняється в непростій ситуації. "Петро Олексійович не виніс урок з історії з безвізом, коли названі ним терміни не дотримувалися. А сюрпризи можуть бути. Вірити всьому в Константинополі, де дотримуються візантійської дипломатичної традиції, не варто. Насправді "так" там часто означає "ні", - коментує "Апострофу" політолог Кость Бондаренко.

При цьому навіть прихильники автокефалії визнають: томос не вирішить проблеми українського православ'я, розділеного між УПЦ МП, УПЦ КП і Українською автокефальною православною церквою. "Папір буде, але далі чекає дуже непростий, навіть важкий шлях досягнення єдності", - говорить експерт Филипович.

В УПЦ МП закликають спочатку прийти до єднання, а вже потім просити церковну незалежність. "Нам спочатку потрібно подолати розкол. А зараз ним користуються зовнішні сили у своїх інтересах. А рішення повинні ухвалюватися в Києві, але спокійно, відповідально і без революцій, які можуть тільки посилити нинішній розкол і спровокувати новий", - резюмує речник УПЦ МП Данилевич.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів