RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Brexit: Британії передрекли серйозні проблеми

Після затвердження угоди про вихід Великобританії зі складу Євросоюзу над урядом Терези Мей нависла загроза відставки.

Про це "Апострофу" розповів експерт МЦПД Микола Капітоненко.

Він нагадав, що двоє міністрів і держсекретар міністерства у справах Північної Ірландії вже подали у відставку.

"Загроза уряду Терези Мей дійсно є, тому що консерватори дуже швидко зібрали велику кількість листів для початку процедури відставки прем'єр-міністра. Вона виявилася в дуже складній ситуації, і проблема не тільки в відставки членів кабінету, але і в тому, що попередня угода про вихід Великобританії з ЄС багатьом не подобається", - пояснив експерт.

Капітоненко зазначив, що якщо досягти згоди не вдасться, можна вийти і без неї, але це не влаштує як Лондон, так і Брюссель.

"Ми чуємо заклики продовжити термін виходу ще на два роки, але прямі норми договору про ЄС кажуть тільки про дворічний перехідний період. Це час спливає в березні 2019 року, тому висока ймовірність поглиблення політичної кризи", - підкреслив він.

За його словами, з виходом з ЄС для Британії з різних причин загостритися питання сепаратизму.

"Шотландії вигідніше бути в ЄС, ніж поза ним, тому що в рамках Євросоюзу вона отримує значні кошти з його бюджету і фондів. Що стосується Північної Ірландії, то проблема пов'язана з тривалим конфліктом. Вихід Великобританії з ЄС призведе до того, що між ними виникне фізичний кордон, яка буде проходити по межі Ірландії та Північної Ірландії. Зараз його немає, тому що Великобританія - частина вільної зони, але після виходу це закінчиться, адже найважливішою метою Brexit було відмежуватися від міграційних потоків ", - заявив Капітоненко.

Детальніше про ключові події світової політики читайте в матеріалі "Апострофа" Британія на межі розколу, гра м'язами на Близькому Сході та "іранське" яблуко розбрату - ключові події у світі.