RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Кремль намагався влаштувати переворот у кордонів ЄС: з'явилися деталі

Розслідувачі ідентифікували одного з учасників спроби державного перевороту в Чорногорії.

Відповідний матеріал опублікувала група Bellingcat і російське ЗМІ The Insider.

За інформацією журналістів, під ім'ям Володимира Попова насправді ховається співробітник російської військової розвідки Володимир Моісеєв.

Моїсеєв народився 29 травня 1980 року в Курганської області. Він навчався в місцевій сільській школі, відслужив в армії і вступив в Тюменське вище військово-інженерне командне училище, закінчивши його в званні лейтенанта.

Під ім'ям Попова Моїсеєв регулярно літав до Європи, він бував в Польщі, Болгарії, Україні та Молдові і Сербії. Час від часу він купував квитки і під справжнім ім'ям.

Розслідувачі стверджують, що Моїсеєв також був причетний до подій "російської весни" в 2014 році в Україні. Зокрема він був в Одесі в січні 2014 року, незадовго до початку всім відомих подій. А в травні 2015 року колега «Попова» спілкувався по телефону з начальником розвідки ДНР (а сьогодні - главою "МГБ ДНР") Георгієм Кондраніним.

Свою другу ідентичність в особі Володимира Попова Моїсеєв знайшов в 2009 році. Аж до 2015 року він з родиною проживав в гуртожитку при своїй військовій частині, на вулиці Матроська тиша. Потім його матеріальний стан помітно покращився.

При цьому в документах на ім'я «Володимир Попов» також значиться якась московська адреса, але, як з'ясував The Insider, там проживає літня пара, яка про Попова ніколи не чула.

Як відомо, 6 жовтня 2016 року влада Чорногорії оголосили, що їм вдалося запобігти спробі державного перевороту під час парламентських виборів.

Чорногорська прокуратура вважає, що змовники, серед яких росіяни, намагалися зірвати вступ країни в НАТО і забезпечити прихід до влади проросійських сил. Москва ці звинувачення заперечує.

У справі про спробу перевороту проходять двоє російських громадян - Едуард Шішмаков і Володимир Попов, лідери проросійських партій чорногорської опозиції Андрія Мандич і Мілан Кнежевич, а також ряд громадян Сербії. Всіх їх вважають причетними до спроби дестабілізації країни та захоплення влади.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в російській розвідці знайшли винного в недавніх провалах, в тому числі і в Чорногорії.