RU  UA

Ла-Манш може стати кладовищем: у протоці загинув 31 мігрант

Президент Франції Еммануель Макрон скликає екстрене засідання міністрів ЄС через трагедію із мігрантами у протоці Ла-Манш. 31 людина загинула, ще одну поки вважають зниклою безвісти.

Про це йдеться в сюжеті у випуску Апостроф News на Апостроф TV.

В надії перетнути протоку Ла-Манш мігранти використали човен, в якій сиділи маленькі діти. Таким чином планували дістатись до берегів Великої Британії.

Напередодні близько полудня катер ВМС Франції помітив кілька тіл людей у воді. Рятувальники почали пошукову операцію. Патрульні катери та гелікоптери ретельно оглядали весь периметр.

Із води рятувальники витягли понад три десятки загиблих. З'ясувалось, що гумовий човен із мігрантами на борту перекинувся, і люди опинилися у холодній воді.

“На даний момент 31 людина загинула, і є двоє тих, хто вижив. Їм зараз надають медичну допомогу, однак їхнє життя все одно в небезпеці. Ми знаємо, що серед потопельників було п'ятеро жінок і одна маленька дівчинка. Наразі ми не маємо більше інформації про цих людей”, – розповідає міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманін.

Президент Франції Еммануель Макрон закликав до екстреної зустрічі міністрів Європейського Союзу, щоб не дозволити протоці Ла-Манш перетворитися на кладовище. Натомість у поліції проводять власне розслідування цього інциденту. У відомстві у всьому звинувачують контрабандистів, які переправляють людей. І додають, що причетних до смерті мігрантів вже затримали.

“Найбільшу відповідальність за цю трагедію несуть контрабандисти. Тобто ті злочинці, які за кілька тисяч євро торгують людьми з Іраку, Африки та Афганістану. Потім їх змушують їхати до Бельгії, Нідерландів та Франції через Ла-Манш. І до Великої Британії. З початку року ми вже арештували, затримали 1500 злочинців і чотирьох контрабандистів, які були причетні до цих перевезень”, – розповідає Жеральд Дарманін.

У місцевій прокуратурі нагадують, що це далеко не перший випадок із мігрантами у цьому регіоні. Однак цей – найсмертоносніший з усіх. Проблема міграції постійно перебуває в полі зору правоохоронців, однак відслідкувати усіх не вдається. На тлі цих подій у французькому місті Кале спалахнули протести. Мітингувальники звинувачують уряд у тому, що ті недостатньо реагують на потреби мігрантів.

“Ми повинні реагувати дуже швидко, щоб не допустити чергової трагедії. Все це має припинитися. Але щоразу чомусь доводиться чекати нових смертей, перш ніж вжити заходів”, – зауважує мер Кале Наташа Бушар.

Однак деякі з груп мігрантів все ж змогли дістатися до берегів Великої Британії.

“Ця катастрофа вкотре підкреслює, що дуже небезпечно перетинати Ла-Манш таким чином. Нам потрібно посилити свої зусилля, щоб зупинити цю бізнес-схему контрабандистів, які відправляють людей у море. Закликаю наших партнерів працювати разом, щоб протидіяти таким бандам”, – розповідає прем’єр міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Наражати себе на небезпеку мігранти вимушені через військові конфлікти та бідність у своїх країнах. Здебільшого вони є вихідцями із Афганістану, Судану та Іраку. Цьогоріч кількість спроб перетнути протоку зросла утричі порівняно із минулим роком.