RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Путін хоче продавати газ за рублі: у Європі жорстко відреагували

У Європі з’явилась перша реакція одного з партнерів російського Газпрому на заяву Путіна про переведення розрахунків за газ у рублі. Австрійська OMV не буде переходити на рублі та продовжить платити в євро.

Про це повідомляють російські пропагандистські ресурси.

Австрійська OMV продовжить платити за російський газ у євро, оскільки іншої договірної бази немає, так відповів голова компанії за путінську заяву.

"Газова промисловість ФРН спантеличена заявою Путіна про оплату поставок газу в рублях", — заявив глава галузевого об’єднання.

У двосторонніх договорах прописана валюта платежу, тобто євро. Її зміна в односторонньому порядку може призвести до розриву договору або до позовів до Стокгольмського арбітражу.

Але все ж Європа залежна від російського газу і відмовитися від нього в повному обсязі за короткий проміжок часу не зможе. За таких умов більшість споживачів може піти на укладання договорів у рублях, проти не виключено, що будуть позови до міжнародного арбітражу.

"Оплата за газ у рублях технічно можлива, але це змусить ЄС обходити свої ж санкції і підігріє дискусії про ембарго (російської нафти, - ред.)", - зазначив глава комітету Бундестагу, коментуючи заяву Путіна про переведення оплати газу рублями.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що основний страх для Кремля це економічні санкції Заходу, які поступово руйнують економіку країни-терориста Росії.