RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Боїться роздратувати Путіна: у Bloomberg дізналися про скандальне рішення Шольца

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відмовився від повної націоналізації Gazprom Germania, колишнього німецького підрозділу російського "Газпрому", оскільки хвилюється, що таке рішення могло б "роздратувати президента РФ Путіна" і спричинити припинення постачання росгазу.

Читайте також: Слідом за російським кораблем: до чого приведе відмова Європи від російського газу

Про це повідомили Bloomberg у з посиланням на джерела.

У квітні колишній підрозід "Газпрому" передали під контроль німецького енергетичного регулятора - Німеччина взяла компанію під довгострокове зовнішнє управління через накладені на неї санкції.

Хоч міністр економіки ФРН Роберт Хабек наполягав на повній націоналізації Gazprom Germania, однак цю ідею відхилив канцлер Олаф Шольц через побоювання загострення протистояння щодо імпорту російського разу з Путіним. Однак речники офісу Шольца не одразу відповіли на запит про коментар з цього приводу.

Джерела стверджують, що уряд ФРН хоче хоче забезпечити Gazprom Germania багатомільярдною позикою (10 млрд євро позики від держбанку KfW Group) від ризиків можливого банкрутства. Також ця позика стабілізує фінанси Gazprom Germania та забезпечить безпеку поставок.

Також у виданні зазначили, що термін перебування колишнього німецького підрозділу російського "Газпрому" під управлінням німецького регулятора продовжать у кінці вересля, коли закінчиться поточний термін, а назву компанії Gazprom Germania GmbH змінять на Securing Energy for Europe GmbH.

Нагадаємо, що з 4 квітня управління компанією перебрало Федеральне мережеве агентство Німеччини (BNetzA). Група Gazprom Germania має в Німеччині сховище газу та глобальну торгову команду з філіями у Лондоні та Сінгапурі.

У зв'язку з повномасштабною російсько-українською війною 1 квітня "Газпром" припинив участь у Gazprom Germania та всіх її активах, а Росія запровадила санкції проти закордонних "дочок" "Газпрому" вже 11 травня. Тоді ж віце-канцлер ФРН Хабек заявив, що колишні дочірні підприємства російської компанії перестали отримувати газ.

Більше про те, як Росія шантажує світ своїм газом, читайте в матеріалі "Апострофа": Старі пісні про газ: Росія знову почала шантажувати Європу. Аргументи країни-терориста, як завжди, не витримують критики.