RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

MARS II вже в Україні: технічні характеристики німецької РСЗВ

Українські військові отримали потужного "бога війни" – німецькі реактивні системи залпового вогню MARS II, які є клоном американських M270 MLRS (HIMARS) та британських M270B1 MLRS.

Сайт "Апостроф" зібрав всю інформацію про нову техніку, що надійшла на озброєння української армії.

Розробка

Бундесвер прийняв РСЗВ MARS II на озброєння ще 1990 року. Концерн KMW (Krauss-Maffei Wegmann) мав адаптувати американську MLRS для вимог німецької армії, тому система отримала деякі доопрацювання.

Берлін закупив трохи більш як 150 установок, після чого під час модифікацій довів дальність стрільби до 140 км. Нині йдеться про оснащення системи ракетами ATACMS з дальністю польоту 300 км.

РСЗВ складається з пускової установки, змонтованої на гусеничному шасі американської БМП М2 Bradley, некерованих ракет калібру 240 мм, апаратури керування вогнем та транспортної машини.

Конструкція

Артилерійська частина складається із двох одноразових контейнерів по шість напрямних труб, змонтованих у коробчастому броньованому корпусі. Контейнери встановлено на гусеничному шасі на поворотній платформі. На тому ж шасі змонтовано механізми заряджання. Монтаж і герметизація транспортно-пускових контейнерів здійснюється на заводі-виробнику та розраховані на зберігання протягом 10 років. Перезаряджання контейнерів відбувається за горизонтальному положенні артилерійської частини MARS.

Кабіна екіпажу, що складається з трьох осіб — командира, водія та навідника, має систему колективного захисту від зброї масового ураження з фільтровентиляційною установкою. У кабіні розташована апаратура керування вогнем.

Ця гусенична машина може пересуватися з максимальною швидкістю 50 кілометрів на годину.

Озброєння

РЗВО використовує некеровані ракети з кумулятивно-уламковими бойовими частинами або касетними. Остання складається із протитанкових мін AT-2 для дистанційного мінування місцевості. Вага ракети – 107 кг, дальність польоту – 40 км. Кумулятивний бойовий елемент пробиває броню завтовшки до 140 мм. Некерована ракета з кумулятивно-уламковою бойовою частиною має дальність польоту 32 км та вагу 159 кг. Вона забезпечена 644 кумулятивно-уламковими елементами M77, що мають бронепробивність до 40 мм гомогенної броні. Протитанкова ракета TGW забезпечена бойовими елементами, що самонаводяться, і розрахована на дальність польоту до 45 км. Вага TGW складає 107 кг.

Переваги

Основна відмінність HIMARS від модифікацій М270 MLRS (у тому числі MARS II) полягає в шасі та "пакеті" боєприпасів. Якщо MLRS використовує гусеничну базу M2 Bradley, то HIMARS – тактична вантажівка M1140 FMTV.

Крім того, MLRS може нести більше боєприпасів, ніж HIMARS (12 ракет проти 6). MLRS може випустити 12 ракет за хвилину, тоді як HIMARS для цього потрібно вдвічі менше часу.

Ще MLRS і MARS II можуть одночасно нести дві ракети ATACMS, здатні бити на 300 км, а HIMARS - всього одну ракету такого типу.

Основний плюс даної системи полягає в різноманітності боєголовок ракет, їх більше 15 різновидів: M77 - кумулятивна, M26 (AT2) магнітною міною як у міноукладач Skorpion, XM29-самонаводні, M30 - з системою GPS навігації, XM135 з хімічної боєголовкою.