RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

РФ продовжує постачати дешевий газ в Україну та ЄС - розслідування

Після російського вторгнення активізувалися трейдери, нехарактерні для газового ринку Європи. Де-факто це пов'язані з РФ компанії, які за допомогою схеми прихованого змішування продовжують постачати російський газ на Балкани та в Україну. Яскравий приклад – "швейцарський газовий трейдер" Petroalps SA, створений у 2011. Працівники та засновники – із російським громадянством. Доставляє скраплений газ залізничними цистернами з Казахстану на термінал Темрюк (Краснодарський край РФ), де казахський газ змішують із російським у пропорції 45%+55%. Далі "казахський" газ закачують у танкер LPG і відправляють у Румунію на газовий термінал Octogon Gas&Logistics (ексклюзивно працює з компанією Interport gas SRL). Термінал належить Валентину Покора (Valentin Pocora), колишньому румунському митнику, на якого відкрито кримінальну справу щодо контрабанди та несплати податків.

Про це повідомляється в матеріалі "Українських новин".

Rhinestone Trading Gmbh, "австрійський" трейдер, продає змішаний газ в Україну та країни Балканського регіону. Схема та сама: казахський газ змішують із російським на території терміналу Темрюк, танкером поставляють на Octogon Gas&Logistics у Румунію. У сертифікатах походження вказують турецький, казахський або "європейський" газ. За інформацією польського Glob Terminal, кінцевим бенефіціаром Rhinestone Trading GmbH є громадянин РФ Максим Дехтяр. До лютого 2022 компанія розвивала оптові продажі газу в Україні через ТОВ "УКРДНІПРОГАЗ" (пізніше перейменоване в "УДГ ТРЕЙДИНГ").

Пов'язані з РФ трейдери демпінгують на ринках Румунії, України та Болгарії. Газ з сертифікатом походження з Казахстану, Туреччини та інших європейських країн на умовах FCA в порту Румунії котирується на рівні ціни Sanotrach + 140$ за тонну. Ціна російсько-казахського газу – 90-95$ за тонну (на умовах FCA в порту Румунії за котируванням Sanotrach +). Причина різниці – наявність у суміші дешевого російського газу. Українські трейдери, купуючи "смузі" з дешевого російського газу, фактично співпрацюють з Газпромом – основним спонсором армії РФ.

За інформацією "Консалтингової групи А-95", в Україні відсутня пряма заборона поставок LPG російського походження. Проте діє постанова Кабміну №426 від 9 квітня 2022, що встановлює ембарго на ввезення на територію України в митному режимі імпорту товарів із РФ. Документ доповнює постанову КМУ №1147 від 30 грудня 2015, згідно з якою заборонено імпорт товарів російського походження відповідно до затвердженого переліку. У списку відсутні енергетичні ресурси. Цим "вікном" користуються трейдери для ввезення російського газу на територію України з митної території третіх країн. А для отримання сертифіката EUR1 достатньо 51% європейського газу в партії.

Європарламент у Резолюції від 6 жовтня 2022 закликав до повного ембарго на імпорт викопного палива з РФ. Румунія заборонила імпорт і транзит російського газу та заявила про освоєння власного газового родовища Neptune Deep у Чорному морі.

Автори матеріалу закликають МЗС України, СБУ, Інтерпол перешкодити розповсюдженню російського газу через термінал Octogon Gas&Logistics, що став газовим хабом РФ.