RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Мінімалки" з 1 січня підвищили: які зараз зарплати в українців в країнах Європи

Українські біженці в Європі отримують вільний доступ до ринку праці. Зокрема, в Німеччині, Польщі, Чехії, Нідерландах, Румунії та Литві з 1 січня збільшився розмір мінімальної зарплати та погодинних ставок.

Про це пише РБК-Україна.

Читайте також: Польща перестане допомагати біженцям з України у 2024 році: що відомо

Тимчасовим захистом у ЄС наприкінці листопада 2023 року користувалося 4,27 млн людей з України. Євросоюз продовжив термін захисту для українців до 2025 року, що надає доступ до легального працевлаштування без додаткових дозволів. Українці без знання мови та досвіду можуть, як і раніше, розраховувати на просту фізичну роботу, де сплачують мінімальні базові ставки.

Німеччина

Українці, які приїжджають до Німеччини, оформлюють дозвіл на тимчасове проживання "Aufenthaltstitel" на підставі §24 Закону про правовий статус іноземців. Після отримання дозволу можна працевлаштуватися в країні.

У Німеччині підвищили мінімальну зарплату з 12 євро до 12,41 євро за годину брутто (до оподаткування). Без знання німецької мови та досвіду українці можуть працевлаштуватися у Німеччині на виробництві чи сфері логістики (складах). Українці переважно можуть розраховувати на мінімальну погодинну оплату на простій фізичній роботі - на заводах та складах.

Польща

У Польщі ще не було ухвалено рішення про продовження терміну перебування громадян України після 4 березня 2024 року. До цієї дати процедура працевлаштування залишається без змін. Громадяни України, які в'їхали до Польщі з 24 лютого 2022 року та отримали тимчасовий захист, можуть працювати без отримання дозволів на роботу. У Польщі також можуть легально перебувати та працювати українці, якщо останній день їхнього легального перебування у Польщі припадає на період з 24 лютого 2022 року незалежно від того, чи мають вони PESEL UKR до 4 березня 2024 року.

Найбільше вакансій для українців без знання мови пропонують у сфері логістики (робота з комплектацією та пакуванням посилок на складах одягу та продуктових складах, на підприємствах харчової та переробної промисловості. Середня зарплата на такій роботі з огляду на підвищення "мінімалки" з нового року - 4000- 5500 злотих на руки (37,2–51 тис. грн).

Чехія

Українці, які отримали тимчасовий притулок у Чехії, також мають вільний доступ до ринку праці. На підтвердження потрібний штамп у паспорті про перетин кордону. Важливо, щоб не було візи чи посвідки на проживання в іншій країні ЄС. Також Чехія не надає захисту людям, які вже отримували притулок в іншій європейській країні.

Для українців пропонується робота на логістичних складах та автомобільних заводах, а також у сфері обслуговування. З 1 січня мінімальна зарплата також зросла з 17 300 до 18 900 чеських крон без вирахування податків. Чистими працівник має отримувати 16 442 крони (майже 27 тис. грн). Зарплата на вакансіях без знання мови та досвіду складає 20-25 тис. чеських крон на руки (800-1000 євро або 32,8-41 тис. грн).

Нідерланди

Статус тимчасового захисту в Нідерландах можуть отримати українці, які виїхали з України після 26 листопада 2021 року і не мали на 22 лютого 2022 року відкритих віз на посвідку на проживання. Після отримання BSN (ідентифікаційний номер) та нідерландського тимчасового захисту (наклейка в паспорт від IND - Служби імміграції та натуралізації Нідерландів) українці мають доступ до ринку праці без додаткових дозволів. З 2024 року мінімальна погодинна ставка у Нідерландах – 13,27 євро. Вона виплачуватиметься лише людям старше 21 року. Для молодших, ставки будуть нижчими: 20-річні отримуватимуть 10,62 євро на годину, 19-річні - 7,96 євро на годину. Галузі, доступні для працівників без знання мови - сільське господарство (робота в полі та теплицях), харчова промисловість (робота на м'ясокомбінатах), на складах.

Румунія

Кожен громадянин України може набути статусу тимчасового захисту в Румунії незалежно від того, чи перебував він на момент початку повномасштабної війни в Україні. На відміну від багатьох країн ЄС, Румунія не відмовляє у тимчасовому захисті, якщо людина вже користувалася притулком в іншій країні. Тимчасовий захист дає право українцям працювати без додаткових дозволів, а також залишитися на один рік у країні з можливістю продовження терміну.

Українці без знання румунської мови та досвіду можуть працевлаштуватися на роботу на підприємствах автомобільної галузі, харчової та переробної промисловості. З січня 2024 року відбулося підвищення "мінімалки" до 3300 лей брутто (660 євро). На руки виходить 2079 лей (417 євро). За рахунок доплат за харчування та вищих ставок за роботу в додаткові години та нічний час можна заробити 850-1200 євро.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що громадяни перетнули державний кордон України понад 50 мільйонів разів.

  • Вас також може зацікавити:

Майже вдвічі, ніж рік тому: зросла кількість українців, які не повернуться додому після війни

Зірка серіалу "Секс у великому місті" Крістін Девіс зустрілася з біженцями з України

52 мільйони не буде ніколи: демографи озвучили кількість населення України через 10 років