RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

52 мільйони не буде ніколи: демографи озвучили кількість населення України через 10 років

Через 10 років в Україні проживатимуть не 52 мільйони українців, а не більше 35 мільйонів людей, навіть в кордонах 1991 року.

Про це пише Укрінформ.

Читайте: Україні загрожує демографічна катастрофа: соціолог дала прогноз

Як заявила директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Елла Лібанова, 52 млн українців на території нашої держави вже не буде ніколи.

"За найбільш оптимістичним варіантом, у 2033 році нас буде 35 млн, я говорю про Україну в кордонах 1991 року", - сказала експерт, уточнивши, що скорочення населення країни все одно відбуватиметься, навіть якщо вдасться повернути всіх мігрантів та навіть залучивши мігрантів з інших країн.

Вона зауважила, що останнім часом кількість українців, які за кордоном отримують статус біженця або тимчасовий захист, збільшується повільніше, ніж торік. Проте демограф наголосила на іншій негативній тенденції.

За її словами, від початку поточного року зменшується чисельність і питома вага трудових українських втікачів від війни у Польщі, які їдуть до Німеччини, Чехії, Нідерландів, тобто далі.

"Досвід, який ми маємо, говорить про те, що чим більшою є відстань між Україною і тією країною, де перебувають наші люди, тим меншою є ймовірність того, що вони повернуться", - зазначила фахівець.

Вона переконана, що головним завданням нашого уряду має стати мотивація українців повертатися додому.

Читайте: Названо два міста, з яких з лютого 2022 року виїхало за кордон найбільше українок

"Ми не можемо нічого протиставити міграційному відпливу населення. Проте ми маємо ініціювати і мотивувати людей повертатися. Ми маємо протидіяти переходу тимчасової міграції в стаціонарну. Нема нічого поганого в тому, що люди попрацюють деінде – трудова міграція є частиною глобалізації. Але хай повертаються", - підкреслила експерт, додавши, що це дуже важливе завдання, яке держава має усвідомити.

Варто зазначити, що згідно з даними першого і єдиного перепису населення незалежної України, який відбувся 5 грудня 2001 року, загальна кількість населення країни становила 48 млн 457 тис. осіб.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, станом на травень 2023 року, близько 8,6 мільйона українців не повернулися на батьківщину.

  • Вас може зацікавити:

Скільки українців готові залишити свої будинки, якщо війна затягнеться: дані соцопитування

Скільки українських біженців хочуть залишитися в Німеччині: озвучено неймовірну цифру

Скільки українців не повернулось в Україну з початку повномасштабного вторгнення: інфографіка